IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
14:40 | 6 август 2023
Обновен: 03:04 | 27 април 2024

Буря връхлетя Симеоновград, дървета смачкаха коли

Бедствено положение в Словения, циклон удари гръцки острови, екстремно време на Закинтос

По материала работи: Слав Велев
Буря връхлетя Симеоновград, дървета смачкаха коли

Поне 2/3 от Словения се озова под вода след проливните дъждове/Кадър: Bulgaria ON AIR

Буря в Симеоновград. Със силни ветрове и дъжд стихията е ударила града малко преди обяд. Подадени са шест сигнала за паднали дървета, има и пострадали автомобили.

Огромно дърво се е пречупило и е премазало два автомобила, а друго е паднало върху къща и е потрошило част от покрива. Освен дървета, има и паднали стълбове, затова и на места няма ток, предаде NOVA.

Екипи на пожарната от Симеоновград и Димитровград разчистват, заедно с доброволци.

Бедствено положение в Словения и в части от Австрия след опустошителите наводнения. В австрийската провинция Щирия се наложи евакуация на дом за възрастни хора. Наводнени са стотици къщи. 

Поне 2/3 от Словения се озова под вода след проливните дъждове в петък. Цели села бяха залети, след като се скъса дига на река Мура. "Щетите от бедствието се очаква да надхвърлят половин милиард евро", съобщи словенският премиер Роберт Голоб след заседание на Съвета за национална сигурност, предаде Bulgaria ON AIR.

"Страната ни е изправена пред най-голямото природно бедствие в историята си. Пътната и енергийната инфраструктура са засегнати особено сериозно наред със стотици домове. Ще са необходими големи усилия за възстановяване на нормалния живот. Не е необходимо да се обявява извънредно положение, тъй като страната ни има едни от най-добрите системи за оказване на помощ при бедствия и гражданска защита в Европа", коментира Голоб.

Има населени места, които остават напълно откъснати, органазират се доставки на питейна вода и оборудване по въздуха. Стихията отне живота на трима души – словенка и двама нидерландски туристи. Има и хора, които все още са в неизвестност.

В същото време няколко гръцки острова са засегнати от циклон, който наводни пътища. Няма пострадали туристи. Днес много плажове са свободни  и безплатни след протестите на гърците срещу заведенията до морето.

Циклон предизвика силни дъждове на островите Кефалония и Корфу. Има наводнени пътища и приземни етажи на къщи и заведения. Наложи се пожарната да спасява десет туристи на плаж в Корфу. На острова от лошото време не успяха да се приземят самолети. Няма пострадали туристи, съобщават от полицията.

Изпращат предупреждения за екстремно време днес на остров Закинтос и в няколко района на континентална Гърция.

По-голямата част на страната, както и островите в Егейско море останаха незасегнати от промените във времето. Температурите спаднаха под 40 градуса и навсякъде плажовете са пълни с туристи. Те останаха приятно изненадани днес ,защото заведенията и кафенетата оттеглиха маси и чадъри от брега на морето и са само в рамките на допустимите метри, информира БНР.

След протестите на хората и масираните проверки на властите собствениците сами махнаха масите в нарушение, за да не бъдат глобявани. Днес много от плажовете са безплатни и свободни.

Коментари

Новини Варна