IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
16:40 | 13 август 2023
Обновен: 13:57 | 25 април 2024

Българки са експлоатирани в "завод за раждания“ на о. Крит

Водач на престъпната група е бил 73-годишен гинеколог, основател и управител на клиниката

По материала работи: Слав Велев
Българки са експлоатирани в "завод за раждания“ на о. Крит

Снимката е илюстративна: iStock/Getty Images

Гръцката полиция разби престъпна организация, занимаваща се с незаконно осиновяване на бебета и експлоатация на жени като донори на яйцеклетки или сурогатни майкс в град Ханя на остров Крит. Сред Сред десетките жени, които са били експлоатирани има и българки. 

За „завод за раждания“ и „индустриализация на ражданията“ пишат гръцките медии, като съобщават за разкритията около скандала с незаконните осиновявания, донорство на яйцеклетки и привидни ин витро процедури в Центъра за инвитро оплождане. 

Според съобщението на гръцката полиция организираната престъпна група, в която участват лекари и други медицински лица, е разбита сутринта на 8 август с операция, проведена на Крит, в Атина и в Солун, предава БТА.

Водач на престъпната група е бил 73-годишен гинеколог, основател и управител на клиниката. Заедно с втория човек в йерархията на организацията, 44-годишен ембриолог, той вербувал „посреднички“ в Крит, Солун, както и в чужбина, за да открият и да получат съгласие от жени, чужди гражданки в уязвимо положение, да ги прехвърлят в Гърция и да ги експлоатират като донори на яйцеклетки или като сурогатни майки.

Впоследствие чрез експлоатацията на жените били изпълнявани поръчките на „клиенти“ от цял свят (двойки с репродуктивни проблеми, самотни мъже или хомосексуални двойки), които не изпълнявали законните предпоставки за осиновяване.

След това жените или били подлагани на специална терапия като донори на яйцеклетки, които били използвани за инвитро опрождане и в програми за сурогатно майчинство, или били настанявани в контролирани от престъпната организация помещения с цел да прекарат бременността си, а после срещу заплащане да предадат новородените. В някои случаи, преди жените да бъдат използвани като сурогатни майки, те били експлоатирани допълнително и като донори на яйцеклетки.

В случаи на заинтересовани родители от страни, където процедурата за придобиване на дете чрез сурогатна майка е забранена, ражданията се деклалирали като осиновявания.

Също така членовете на групата действали като посредници при осиновявания срещу заплащане, а също така системно извършвали измама, като заблуждавали жени, че са ги подложили на процедура по ембриотрансфер (прехвърляне на ембриона в бъдещата майка при инвитро оплождане).

Сред задържаните са и „посредничките“, които отговаряли за надзора и настаняването на експлоатираните жени, а една от тях - и с намирането на бездетни и хомосексуални двойки, предимно от Италия, желаещи да имат дете.

Смята се, че организацията е развивала дейност от цяло десетилетие. Само от декември 2022 г. досега са установени поне 71 жени, донори на яйцеклетки, някои от които са били експлоатирани нееднократно; 98 жени, експлоатирани като сурогатни майки; 13 случая на незаконно придобиване на дете чрез програма за сурогатно майчинство; 4 незаконни осиновявания; 400 случая на измама и причиняване на физическо увреждане на пациентки чрез фиктивни ин витро процедури през 2021, 2022 и 2023 г.

Групата е печелела между 70 и 100 хиляди евро от децата, родени от сурогатните майки, а в някои случаи и до 120 хиляди. Освен това се изчислява, че фиктивните ин витро процедури са ѝ донесли печалба от още около 120 хиляди евро.

 

Коментари

Новини Варна