IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
15:20 | 15 август 2023
Обновен: 19:05 | 3 май 2024

Арестуваха трима българи във Великобритания

Подозират ги в шпионаж в полза на Русия

По материала работи: Ставри Таргов
Арестуваха трима българи във Великобритания

Трима българи са задържани във Великобритания по подозрения за шпионаж в полза на Русия, съобщи Би Би Си. Тримата са задържани още през февруари и от тогава са под арест. Срещу тях са повдигнати обвинения, че са работили за Руските служби за сигурност.

Става въпрос за Орлин Русев - 45-годишен, живее в Грейт Ярмът, Норфолк, Бисер Джамбазов - 41-годишен от Хароу, северозападен Лондон, и 31-годишната Катрин Иванова - живее на един адрес в Хароу с Бисер Джамбазов.

Тримата българи са притежавали фалшиви лични документи - паспорти, лични карти и други документи за Великобритания, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия.

Българите са живели от години във Великобритания, сменяли са работни места и са живели на различни адреси.

Орлин Русев в миналото е имал бизнес отношения в Русия. Мести се във Великобритания през 2009-та година и в продължение на 3 години работи във финансовата сфера.

От профила му в LinkedIn става ясно, че е притежавал и собствена компания за проследяване на комуникация и електронни сигнали. Орлин Русев е бил съветник на българското Министерство на енергетиката.

В Хароу съседи описват Бисер и Катрин като двойка. Бисер Джамбазов е бил шофьор за болници, а Катрин Иванова е работела в лаборатория в частна клиника.

Двамата се местят в Обединеното кралство преди 10 години, предоставят различни услуги на българи във Великобритания. Работили са и в секционните комисии в Лондон за български граждани, гласуващи в чужбина.

Домът на Бисер и Катрин в Хароу е претърсван щателно от британската полиция. На адреса е имало полицейско присъствие в продължение на една седмица.

Процесът срещу тримата българи трябва да започне през януари, престои те да пледират за невинни или виновни.

За "По света и у нас" посланикът ни в Лондон Марин Райков заяви, че българското посолство в Обединеното кралство не е било информирано за задържането на тримата българи.

Той обясни, че според британската практика, ако те самите при ареста не пожелаят българските дипломатически служби да бъдат информирани, то това не се случва.

Марин Райков потвърди, че жената е била член на изборна комисия по време на предпоследните парламентарни избори, но не като представител на държавата, а като издигната от политическа партия.

Според източници на "По света и у нас" разследването е започнало още преди година и тримата са били поставени под наблюдение. След обиски в дома им, справка е установила, че единствените истински лични документи, намерени у тях, са българските, всички останали са фалшиви.

Има данни, че част от фалшивите документи са произведени в Испания, но се събират доказателства по тази линия. Няма данни тримата да са идвали в България през последните 12 месеца, съобщава БНТ.

Коментари

Новини Варна