IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
09:40 | 20 август 2023
Обновен: 07:36 | 30 април 2024

7 души загинаха при руски ракетен удар в Чернигов

Сред тях е имало 6-годишно дете

По материала работи: Ставри Таргов
7 души загинаха при руски ракетен удар в Чернигов

Снимка архив

В украинския град Чернигов е обявен тридневен траур, след като 7 души, сред които шестгодишно дете, загинаха при руския ракетен удар срещу театър в северния украински град вчера.

Повечето жертви са били на спирка на градския транспорт, поясняват местните власти. Над 140 са ранените, като най-малко 25 души са настанени в болница.

Междувременно министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников съобщи, че обучението на украински пилоти на Ф-16 вече е започнало.

Президентът Володимир Зеленски заяви, че ударът по Чернигов, който се намира на около 145 км северно от Киев, е съвпаднал с православния празник Преображение Господне.

В града е организиран щаб за ликвидиране на последствията от удара. Нанесени са щети на най-малко 60 къщи и други постройки. Разрушения има в около 500 апартамента. В памет на жертните в Чернигов бе обявен тридневен траур.

Украински пилоти, а също инженери и техници, вече са започнали обучение на самолети Ф-16, съобщи украинският министър на отбраната Олексий Резников.

Той отбеляза, че за обучението на пилотите са необходими минимум шест месеца. Преди дни Съединените щати одобриха учебните програми за украинските пилоти, а курсовете им се осъществяват от Нидерландия и Дания.

Двете страни получиха и разрешение от Вашингтон да предоставят самолети Ф-16 на Киев, когато летците бъдат подготвени.

В късното си видеобръщение след посещението си в Швеция президентът Володимир Зеленски заяви, че украинската армия не само ще получи бронирани машини от Швеция, но и ще започне да ги произвежда.

"Вече имаме споразумение с Швеция за производството на машините CV 90 в нашата страна. Трябва да намерим начини за собствено производство на всяка машина, която ни е нужна в момента.

Освен това има пробив по отношение на изтребителите Грипен. Нашите войници вече започват тестове с тях. Стъпка по стъпка се доближаваме до момента, в който Грипени ще полетят в нашето небе", каза Зеленски.

Междувременно стана ясно, че украински дрон е атакувал западния руски град Курск. Ударена е била железопътна гара, има петима ранени, съобщи губернаторът на областта Роман Старовойт.

Кметът на Москва Сергей Собянин от своя страна съобщи в Телеграм, че дрон се е опитал да полети към Москва и, че атаката е била осуетена от силите за противовъздушна отбрана, съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна