IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Свят
16:40 | 20 август 2023
Обновен: 16:13 | 10 май 2024

Автоматичната станция "Луна-25" се разби

Сондата трябваше по план да кацне на Южния полюс на Луната на 21 август

По материала работи: Ставри Таргов
Автоматичната станция "Луна-25" се разби

Първата лунна мисия на Русия от 47 години насам претърпя провал. Автоматичната станция "Луна-25" излезе от контрол и се разби в естествения спътник на Земята.

От руската държавна агенция "Роскосмос" съобщиха, че мерките по издирването на апарата и установяването на връзка с него на 19 и 20 август не са дали резултат. Междуведомствена комисия ще установява причините за инцидента с космическия кораб.

Сондата трябваше по план да кацне на Южния полюс на Луната на 21 август.

"Апаратът тръгна в непредсказуема орбита и престана да съществува в резултат на сблъсък с повърхността на Луната", се казва в изявление на "Роскосмос", цитирано от Ройтерс.

Провалът за мисията подчертава упадъка на космическата мощ на Русия след успехите, постигнати срещу съперниците по време на Студената война.

Москва първа изстреля спътник в околоземна орбита - "Спутник-1", през 1957 г., а космонавтът Юрий Гагарин беше първият човек, полетял в космоса през 1961 г.

Досега Русия не беше правила опити за полет до Луната след 1976 г., когато беше изстрелян апаратът "Луна-24". По това време начело на СССР беше Леонид Брежнев, припомня Ройтерс.

По предварителния план "Луна-25" трябваше да извърши меко кацане на Южния полюс на естествения спътник на Земята на 21 август, съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна