IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
10:40 | 27 август 2023
Обновен: 09:33 | 2 май 2024

Трима украински летци загинаха при сблъсък на самолетите им

Властите разследват причините за инцидента

По материала работи: Ставри Таргов
Трима украински летци загинаха при сблъсък на самолетите им

Въздушна тревога имаше тази нощ на цялата територия на Украйна заради поредните руски ракетни атаки. Властите разследват причините за сблъсъка между военни самолети, при който загинаха трима украински летци.

Украинската противовъздушна отбрана е отразила руска въздушна атака в покрайнините на Киев рано тази сутрин, съобщиха от военната администрация. Във всички области беше обявена, а после и прекратена въздушната тревога, има информация и за взривове. Военновъздушните сили предупредиха за опасност от дронове в Днепропетровска и Запорожка област.

Президентът Володимир Зеленски почете паметта на тримата украински военни летци, които загинаха при сблъсък между учебни самолети Л-39 в небето над Житомирска област в Деня на украинската авиация.

В обичайното си обръщение Зеленски изрази съболезнования на близките.

Сред жертвите на инцидента е известният пилот на изтребител Андрий Плишчиков. По думите на Зеленски той е имал съществен принос за украинската въздушна отбрана при отблъскването на руските атаки.

Президентът на Украйна обяви, че ще има обстойно разследване на инцидента и страната никога няма да забрави онези, които са защитавали свободното й небе.

Репутацията на военните летци е от изключителна важност за Киев, отбелязват наблюдатели.

Украйна от месеци настоява пред съюзниците за Ф-16. Няколко държави вече обещаха изтребители, както и обучение на пилотите.

Украинската страна съобщи и за близо 40 фронтови битки за денонощието и руско настъпление по няколко направления. Русия е прехвърлила елитни части в Запорожка област.

На фронта в южната част на страната украинските войски изтласкват руските от последните им позиции в опорния пункт Роботино.

На източния фронт руските войски са само на 4 километра от важния град Купянск в Харковска област.

Украйна изпрати вчера втори за този месец товарен кораб от Одеса за Варна като проба за алтернативния коридор, с който Киев се стреми да заобиколи руската блокада на Черно море, съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна