IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
16:40 | 27 август 2023
Обновен: 02:57 | 29 април 2024

Част от пострадалите от взривилата се бензиностанция в Румъния ще се лекуват в България

Жертвите при инцидента станаха 2, ранените - 57

По материала работи: Ставри Таргов
Част от пострадалите от взривилата се бензиностанция в Румъния ще се лекуват в България

В България се организира приемане в наши болници на част от пострадалите при експлозията на бензиностанцията до румънската столица Букурещ, съобщиха от здравното министерство.

До 57 души нарасна броят на ранените от две експлозии в нелицензирана бензиностанция за втечнен нефтен газ северно от Букурещ. Жертвите са две.

Повечето от ранените са пожарникари, които са се втурнали към станцията, за да потушат пожара от първата експлозия преди да избухне втората. Сред ранените, от които 8 са с тежки изгаряния, има 39 пожарникари, двама полицаи и двама жандармеристи, предаде bTV.

Първоначалната заявка за нас е била за 8 души, имаме готовност за приемане на 17 души. Всички пострадали са с над 50% изгаряния”, заяви министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков.

Те ще бъдат транспортирани с хеликоптери от румънска страна. От летището вече с наш транспорт ще бъдат хоспитализирани”, каза още проф. Хинков.

Хинков обясни, че хеликоптерите ще кацнат в Пловдив, Русе, Варна и София, като 7 от 17-те души ще бъдат хоспитализирани във ВМА - Варна, 6 в Пирогов, в Свети Георги в Пловдив и в две частни болници.

“Една от най-тежките травми е на изгаряне, болката е неописуема. Всичко зависи от човека и много фактори, обикновено от 70% нагоре изгаряния човек трудно оцелява”, каза още здравният министър.

Д-р Бойко Пенков, заместник- министър по здравеопазването, уточни, че през нощта е бил създаден виртуален щаб, който да започне подготовката на нашата система, за да може да поеме транспортираните от Румъния.

“България с много усилия успя да осигури 17 реанимационни легла в клиниката по изгаряния. И други страни помагат - Германия е осигурила три легла. Ние направихме максималното като приятелска и гранична държава”, каза още Пенков, след което обясни, че и МВР ще организира полицейски ескорт за по-бързо транспортиране.

Румънската прокуратура е започнала разследване на случая. От първите данни стана ясно, че компанията, управляваща газстанцията, е с отнето разрешително от 2020 г.

Констатирани са и множество нередности. При инспекцията на пожарникарите, предшестваща въпросния доклад, са били открити неотговарящи на изискванията за безопасност помпи, използвани за преместване на газ от един резервоар в друг. Не са били спазвани и правилата за безопасност.

Резeрвоарите са се намирали много близо до електропроводите, както и до домовете на хората в района. Къщите е трябвало да са на 8 метра, а те са били на по-малко от 3 метра от резервоарите.

Пожарникарите са открили и теч от горивните помпи. Именно това тогава е и причината да бъде отнето разрешението за противопожарна безопасност, а малко по-късно е разпоредено спиране на дейността на дружеството. Три години по-късно се случва и тази трагедия.

Още един детайл - според румънски медии взривилите се резервоари с пропан-бутан са собственост на сина на кмета на Каракал - това е населено място на около 180 км югозападно от Креведия. Кметът потвърди тази информация и заяви, че синът му вече е в контакт с прокуратурата. Разследването продължава, съобщи БНР.

Коментари

Новини Варна