IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
15:00 | 12 септември 2023
Обновен: 23:36 | 30 април 2024

Мецола: Блокирането на България за Шенген ще доведе до разрастване на екстремизма в ЕС

Председателят на Европейския парламент призова Европейскияt съюз да бъде подготвен за "рестартиране и реформа"

По материала работи: Слав Велев
Мецола: Блокирането на България за Шенген ще доведе до разрастване на екстремизма в ЕС

 

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола/Снимка: БТА

Разрастването на екстремизма не трябва да се пренебрегва, а да му се противодейства, като се покаже, че Европейският съюз има значение. Това коментира в Страсбург председателят на Европейския парламент Роберта Мецола.

По време на дискусия с чуждестранни журналисти тя изрази опасенията си, че решения като това за блокиране на присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство рискуват да доведат до умножаване на "тези, които искат да унищожат Европа".

„Най-лошото, което може да ни се случи, е решение като това от декември (на Съвета – б.р.) да не се допусне присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство, да се приложи и за страни, които се борят във война, борят се в нашата война. Да чакате години и да ви кажат „не“. Как можем ние, като Европа, да оправдаем такова послание пред милиони хора, които гледат на Европа като на своя единствена надежда?", каза председателят на ЕП, цитирана от Аджерпрес.

Тя припомни, че след Брекзит е имало страх, че все повече страни може да искат да напуснат ЕС, но сега подобни изказвания вече не се чуват.

„Защо? Заради Механизма за възстановяване и устойчивост, заради начина, по който подходихме към пандемията, факта, че се обединихме по отношение на закупуването на енергия, съхранението на газ, диверсификацията (на източници на енергия – б.р.), инвестициите във възобновяеми енергии, подпомагащи възстановяването на страните членки“, допълни председателят на ЕП.

Тя призова Европейският съюз да бъде подготвен за "рестартиране и реформа".

„Не става въпрос само за обсъждане на общата селскостопанска политика или за премахване на принципа на единодушието във външната политика или колко комисари ще има всяка страна. Става въпрос за разбиране на политическата необходимост, за осъзнаването, че Европа е по-силна и по-безопасна както политически, така и икономически, ако е по-голяма“, добави Мецола.

Коментари

Новини Варна