IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Свят
15:45 | 19 септември 2023
Обновен: 05:34 | 27 април 2024

ЕК предлага удължаване с година на закрилата за бежанците от Украйна

Това ще даде сигурност и подкрепа за над 4 милиона души, смятат от комисията

По материала работи: Слав Велев
ЕК предлага удължаване с година на закрилата за бежанците от Украйна

Снимката е илюстративна: АРХИВ

Европейската комисия предлага срокът на временната закрила за хората, бягащи от агресията на Русия срещу Украйна, да се удължи допълнително до 3 март 2025 г. Сегашният й срок е 4 март 2024 г. Удължаването ще даде сигурност и подкрепа за над 4 милиона души, ползващи се със закрила в целия ЕС. Предложението на ЕК трябва да бъде прието от Съвета.

ЕС задейства Директивата за временната закрила на 4 март 2022 г. с единодушно решение на държавите членки и тя беше автоматично удължена с една година. Комисията смята, че предпоставките продължават да са налице и поради това мярката следва да бъде удължена като отговор на  нестабилната ситуация, която все още не дава възможност на лицата, ползващи се с временна закрила в ЕС, да се завърнат безопасно и трайно.

Със задействането на временната закрила, само седмица след бруталната агресивна война на Русия срещу Украйна, държавите членки демонстрираха безпрецедентна солидарност с украинския народ като не само приеха бягащите от войната украинци, но и положиха целенасочени усилия за приобщаването им в обществото.

Заместник-председателят на ЕК Маргаритис Схинас заяви: "Докато е необходимо, Европейският съюз ще подкрепя Украйна — солидарност, която беше олицетворена от предоставянето на статут на незабавна закрила за всички, бягащи от войната на Русия. Днес, когато войната продължава, призоваваме държавите членки да се обединят още веднъж и да удължат временната закрила за още една година."

Директивата за временната закрила осигурява незабавна закрила и достъп до права в ЕС, включително права на пребиваване, достъп до пазара на труда, жилищно настаняване, социално подпомагане, медицинска и друга помощ. Директивата спомага за предотвратяване на натиска над националните системи за предоставяне на убежище и позволява на държавите членки да управляват процеса организирано и ефективно.

Коментари

Новини Варна