IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
11:00 | 20 септември 2023
Обновен: 03:18 | 29 април 2024

Индия вече се казва Бхарат

Думата е името на държавата на хинди

По материала работи: Слав Велев
Индия вече се казва Бхарат

Индия промени официално името си на Бхарат от понеделник 18 септември. По същия начин, по който Холандия вече е Нидерландия, сега и Индия стана Бхарат (Барат) след специална парламентарна сесия. Смяната на името става в първия работен ден след като министър-председателят Моди навърши 73 г.

Правителството на премиера Нарендра Моди вече използва името по време на домакинството си на срещата на върха на Г-20, за да започне да свиква света с новото име на страната.

То всъщност не е ново, поне според местните. Бхарат е думата на хинди, за разлика от Индия, име, наложено от англичаните, когато превзеха тези земи.

Мярка, обявена през август, заедно с друга поредица от закони, предложени от индийското правителство с цел замяна на съдебната система от британския колониален период и по-специално Наказателния кодекс, Наказателно-процесуалния кодекс и Закона от 1872 г.

Нещо повече, конституцията на страната, която е най-дългата сред всички независими нации в света, вече призна Бхарат като официално име на държавата.

Коментари

Madurko ( преди 7 месеца )
Не лъжете. Все още не е така.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна