IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
09:00 | 2 октомври 2023
Обновен: 08:18 | 5 май 2024

Светът отбелязва Деня на ненасилието и Деня на селскостопанските животни

На 2 октомври бе застрелян Андрей Луканов, а Симеон Сакскобургготски реши да спре реакторите на АЕЦ “Козлодуй”

По материала работи: Слав Велев
Светът отбелязва Деня на ненасилието и Деня на селскостопанските животни

На 2 октомври България и международната общност отбелязват Деня на ненасилието, по повод рождението на Махатма Ганди. Страната ни е съавтор на приетата на 15 юни 2007 г. резолюция на Общото събрание на ООН, с която 2 октомври се обявява за Международен ден на ненасилието. С тази инициатива ООН потвърждава значението на идеите на Махатма Ганди в нашата съвременност - за изграждане на свят без насилие, основан на разбирателство и сътрудничество между държавите и народите.

На 2 октомври отбелязваме и Световния ден на селскостопанските животни. Честит празник на всички животновъди и любители на фермерските животни, които са неизменна част от нашия живот, с призив да се грижим за тях хуманно.

В исторически план, на тази дата през 1996 г., пред дома си в София бе убит бившия български премиер Андрей Луканов. Отново на 2 октомври правителството на Симеон Сакскобургготски решава да спре реакторите на АЕЦ “Козлодуй”.

На 2 октомври през 1946 година на екран в САЩ се появява първата сапунка.

Коментари

Новини Варна