IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
16:45 | 5 октомври 2023
Обновен: 04:09 | 30 април 2024

Монблан се смалява

Най-високият връх в Западна Европа е намалял с 2,22 метра в сравнение с предишното измерване през 2021 г.

По материала работи: Слав Велев
Монблан се смалява

Монблан, най-високият връх в Западна Европа, беше измерен на 4805,59 метра през септември 2023 г., с 2,22 метра по-ниско от предишното измерване през 2021 г., съобщиха в четвъртък дипломираните геодезисти на Горна Савоя, цитирани от euronews.

Тази разлика може да отразява вариациите на валежите през лятото и вече е била наблюдавана в миналото, отбеляза Жан де Гарет, президент на департаментската камара на геодезистите на Горна Савоя на брифинг за пресата в Шамони.

Оборудвани с авангардни инструменти и за първи път с дрон, около двадесет души, разделени на осем въжета, се изкачиха на върха на Западна Европа в средата на септември, за да извършат измервания точка по точка на върха на белия гигант за няколко дни.

Това е 12-ото издание на тази операция, която има за цел по-специално да моделира ледената шапка и да събере научни данни за въздействието на изменението на климата върху алпийските планини, инициатива, стартирана през 2001 г.

Коментари

Новини Варна