IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
16:45 | 9 октомври 2023
Обновен: 12:45 | 28 април 2024

Американски историк получи Нобеловата награда за икономика

Клаудия Голдин се окичи с приза за работата си, изследваща неравенството в заплащането на мъжете и жените

По материала работи: Слав Велев
Американски историк получи Нобеловата награда за икономика

Американският икономически историк Клаудия Голдин спечели Нобеловата награда за икономика за 2023 г. за работата си, изследваща неравенството в заплащането на мъжете и жените, съобщи Кралската шведска академия на науките в понеделник, цитирана от "Ройтерс", предаде News.bg.

Престижната награда, официално известна като наградата Sveriges Riksbank за икономически науки в памет на Алфред Нобел, е последната от тазгодишната серия Нобелови награди и е на стойност 11 милиона шведски крони, или малко под 1 милион долара.

"Тазгодишният лауреат по икономически науки, Клаудия Голдин, предостави първия изчерпателен отчет за доходите на жените и участието им на пазара на труда през вековете", се казва в изявление на организацията, която дава наградата.

"Нейното изследване разкрива причините за промяната, както и основните източници на оставащата разлика между половете."

Наградата за икономика е последната част от тазгодишните Нобелови награди, които са присъдени за открития на ваксина срещу COVID-19, литература, мир, атомни моментни снимки и "квантови точки".

Голдин, която през 1990 г. стана първата жена, назначена в икономическия факултет на Харвард, е едва третата жена, спечелила Нобелова награда за икономика.

"Тя беше изненадана и много, много щастлива", каза Ханс Елегрен, генерален секретар на Кралската шведска академия на науките.

Книгата на Голдин от 1990 г. "Разбиране на разликата между половете: икономическа история на американските жени" беше изключително влиятелно изследване на корените на неравенството в заплащането.

Тя продължи с проучвания за въздействието на противозачатъчните върху кариерата и брачните решения на жените, фамилиите на жените след брака като социален индикатор и причините, поради които жените сега са по-голямата част от студентите.

"Откритията на Клаудия Голдин имат огромно значение за обществото", каза Ранди Ялмарсон, член на комисията по икономическата награда. "Като най-накрая разберем проблема и го наречем с правилното име, ще можем да прокараме по-добър път напред."

Наградата за икономика не е една от първоначалните награди за наука, литература и мир, създадени по волята на изобретателя на динамит и бизнесмен Алфред Нобел, а по-късно допълнение, учредено и финансирано от централната банка на Швеция през 1968 г.

Първата награда за икономика беше присъдена на следващата година, а миналите победители включват множество влиятелни мислители и академици като Фридрих Август фон Хайек, Милтън Фридман и, по-скоро, американския икономист Пол Кругман.

Миналата година трио от американски икономисти , включително бившият председател на Федералния резерв Бен Бернанке, спечели за наградата за изследването си за това как регулирането на банките и подпомагането на фалиращите кредитори с публични пари може да предотврати още по-дълбока икономическа криза, като Голямата депресия от 30-те години на миналия век.

Както при другите Нобелови награди, по-голямата част от наградите за икономика са отишли ​​при мъже. Само две жени са получавали такъв преди - Елинор Остром през 2009 г. и Естер Дюфло десетилетие по-късно.

Коментари

Новини Варна