IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
16:40 | 12 октомври 2023
Обновен: 18:44 | 8 май 2024

Путин призова за преговори между израелските и палестинските сили

Той обвини за конфликта "провала" на външната политика на САЩ

По материала работи: Ставри Таргов
Путин призова за преговори между израелските и палестинските сили

Руският президент Владимир Путин призова за преговори между израелските и палестинските сили и се надява, че войната няма да се разшири. Хиляди загинаха през последните пет дни, след като бойци на "Хамас" предприеха небивало нападение срещу Израел, който отговори с масирана бомбардировка на ивицата Газа, която "Хамас" управлява.

"Необходимо е на всяка цена да се избегне разширяването на конфликта, защото ако това се случи, то ще окаже влияние върху международната обстановка.

Страните трябва да се върнат към преговорен процес, който трябва да бъде приемлив за всички страни, включително за палестинците", заяви Путин.

Той също каза, че е "необходимо да се ангажираме с дипломация, а не с военната страна (на конфликта), за да намерим решения за спиране на боевете".

През годините Русия е поддържала приятелски отношения както с палестинците, така и с израелските власти – въпреки че връзките с Израел са обтегнати от офанзивата на Москва в Украйна.

Докато Западът осъди палестинските атаки, Русия досега внимателно осъжда насилието и от двете страни. Путин обвини за конфликта "провала" на външната политика на САЩ.

"Русия може да допринесе за процеса на уреждане", увери Путин, като същевременно отбеляза, че всякакви усилия за посредничество биха били трудни предвид сериозността на ситуацията.

Ден по-рано Путин призова за "създаване на независима суверенна палестинска държава", пише Glasnews.bg.

Коментари

Новини Варна