IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
07:20 | 17 октомври 2023
Обновен: 21:49 | 26 април 2024

Терор в Брюксел: Двама души са убити

Мачът Белгия - Швеция бе прекратен

По материала работи: Слав Велев
Терор в Брюксел: Двама души са убити

Двама шведски граждани бяха убити снощи при терористичен акт в центъра на белгийската столица Брюксел.

Във видеокадри, направени от местни жители, се вижда как мъж, облечен във флуоресцентно оранжево яке и бяла каска, пристига със скутер и започва да стреля с бойно оръжие по улицата, а после и във входа на сграда.

Предполагаемият извършител е с тунизийско гражданство и е пребивавал незаконно в Брюксел. В социалните медии той разпространява видео, в което казва, че е член на "Ислямска държава". Извършителят все още не е задържан.

Нивото на опасност от терористична заплаха в Блюксел е повишено до най-високото възможно - четвърто ниво, в останала част на Белгия е трето. Снощи на националния стадион в Брюксел се игра квалификационен мач между Белгия и Швеция.

Убитите шведски граждани са били привърженици на националния отбор на страната. Мачът снощи беше прекъснат на почивката заради мерки за сигурност и около полунощ и около 30 хиляди души бяха евакуирани от стадиона. Трети човек - таксиметров шофьор, също е бил ранен в стрелбата, но животът му е извън опасност. Полицията цяла нощ провеждаше акция в един от кварталите на Брюксел, където предполагаемият извършител е живеел.

Според белгийската телевизия извършителят е 45-годишният тунизиец Абдесалем Л. - радикализиран тунизиец, пребивал незаконно в Брюксел. В Тунис той е бил съден заради терористични действия. Засега се смята, че е действал сам.

"На базата на информацията, с която разполагаме до момента на този етап от разследването, можем да кажем, че няма връзка с конфликта в Газа и Израел", каза Ерик ван дер Сипт, говорител на прокуратурата на Белгия, предаде БНТ.

Лидерите на ЕС, президентът на Франция Еманюел Макрон и редица други европейски лидери остро осъдиха атентата. Съветът на мюсюлманите в Белгия - организацията, която е официално е призната за представителна ислямската религия в страната, остро осъди атентата.

Коментари

Новини Варна