IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
16:20 | 19 октомври 2023
Обновен: 09:07 | 7 май 2024

Путин е с ядреното куфарче в Пекин

То традиционно се носи от военноморски офицер, който съпътства държавния глава

По материала работи: Ставри Таргов
Путин е с ядреното куфарче в Пекин

Съществуването на руско ядрено куфарче, с което може да бъде наредено ядрено нападение, не е тайна, но самото устройство изключително рядко попада в кадър. Вчера обаче то бе заснето два пъти при визитата на президента Владимир Путин в Пекин, където той участва във форума “Един пояс, един път”, предаде Ройтерс.

Куфарчето, известно като “Чегет” (наречено на едноименния връх в Кавказките планини), винаги е до президента на Русия, когато той е извън Кремъл. То традиционно се носи от военноморски офицер, който съпътства държавния глава, но се старае да остане извън обсега на фотообективите.

Но вчера отговорният за “Чегет” висш военен бе сниман два пъти, на няколко крачки от Путин. Веднъж, след като руският президент излиза от среща с китайския си колега Си Цзинпин. И втория път, когато Путин излиза от друга среща в кулоарите на форума и слиза по стълби, следван от офицера с куфарчето.

Решението за създаване на мобилен пункт за управления на ядрените арсенали е взето още през 70-те години на миналия век, в тогавашен СССР, в разгара на Студената война. Изпробването на подобно устройство започва през 1983 г., но напълно работещо куфарче получава последният президент на Съветския съюз - Михаил Горбачов.

Постоянно в бойно дежурство има три ядрени куфарчета - при президента, при министъра на отбраната и при началника на Генщаба. Изстрелването на ракети става, само ако командите дойдат от всичките три куфарчета, пише "Труд".

Коментари

Новини Варна