IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
15:20 | 22 октомври 2023
Обновен: 20:32 | 25 април 2024

Великобритания ни връща 130 затворници

Местата за лишаване от свобода на Острова били препълнени

По материала работи: Ставри Таргов
Великобритания ни връща 130 затворници

Великобритания обяви, че ще депортира предсрочно десетки осъдени чужденци, за да освободи място в препълнените си затвори, включително и българи.

Страната търси възможност да прехвърли част от лишените от свобода на Острова да изтърпят присъдите си в други държави, информира NOVA.

„Ще премахнем чуждестранни нарушители, които не трябва да бъдат в Обединеното кралство, заемайки място в нашите затвори и причинявайки огромни разходи за данъкоплатците.

В нашите затвори има над 10 000 чужди граждани. Не може да е правилно някои от тях да лежат в затвора, когато могат да бъдат изведени от страната ни.

Ето защо ще разширим схемата за ранно отстраняване, така че да имаме правомощието да извеждаме чуждестранни престъпници до 18 месеца, преди да бъдат освободени, което е повече от сегашните 12 месеца.

Като ги извеждаме от Великобритания по-рано, те вече няма да струват на данъкоплатците цяло състояние”, посочи министърът на правосъдието Алекс Чалк.

По информация на българския посланик в Лондон Марин Райков в различни затвори в Обединеното кралство в момента има около 130 наши сънародници, като не всички са получили присъди.

Такъв например е случаят с обвинените в шпионаж в полза на Русия петима български граждани.

От февруари те се намират в различни английски затвори, докато чакат процесът срещу тях да започне. Затова е трудно да се прецени колко от тези 130 души може да бъдат депортирани.

Намерението на британските власти е да изпращат в родината им чужденци, които са в края на изтърпяването на своите присъди, или пък се очертава да бъдат осъдени на под 12 месеца лишаване от свобода, пише "Телеграф".

Коментари

Новини Варна