IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
16:45 | 25 октомври 2023
Обновен: 23:20 | 28 април 2024

ООН се раздели заради конфликта в Ивицата Газа

Гутериш вбеси Израел, поискаха му оставката

По материала работи: Слав Велев
ООН се раздели заради конфликта в Ивицата Газа

Скандал в Съвета за сигурност на ООН. Международната общност се раздели заради конфликта в Ивицата Газа, след като генералният секретар на ООН Антонио Гутериш отправи остра забележка срещу Израел.

"Съветът за сигурност се проваля! Вие, генерален секретар на ООН, сте изгубили всякакъв морал и съпричастност с жертвите на тероризма. Защото когато казвате, че тези ужасяващи атаки не са се случили в условията на вакуум, вие оправдавате тероризма", настоя постоянният представител на Израел в ООН Гилад Ердан, предаде Bulgaria ON AIR.

Преди това Гутериш обвини Израел, че нарушава международното хуманитарно право.

"Важно е да признаем, че атаките на "Хамас" не са се случили във вакуум. Палестинският народ е бил подложен на 56 години на задушаваща окупация. Аз съм дълбоко разтревожен от откровеното нарушаване на международното хуманитарно право, на което ставаме свидетели в Газа", заяви генералният секретар на Съвета за сигурност на ООН.

Гутериш подчерта, че оплакванията на палестинския народ не могат да оправдаят ужасяващите и безпрецедентни терористични атаки, извършени от "Хамас" в Израел на 7 октомври и призова за незабавното освобождаване на заложниците. Въпреки това външният министър на Израел Ели Коен отмени срещата между двамата. 

Съветът за сигурност на ООН все още не е приел резолюция във връзка с войната на Израел срещу "Хамас".

Вижте повече в репортажа.

Коментари

Новини Варна