IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
18:30 | 29 октомври 2023
Обновен: 22:25 | 15 май 2024

Руснаците са в настъпление в района на Купянск и край Донецк

Зеленски се опитва да разшири международната подкрепа за своя мирен план

По материала работи: Ставри Таргов
Руснаците са в настъпление в района на Купянск и край Донецк

Руските и украинските войски са вкопчени в отбранителни и настъпателни действия по целия фронт от Харков до устието на Днепър, докато украинският президент Володимир Зеленски се опитва да разшири международната подкрепа за своя мирен план.

Руснаците са в настъпление в района на Купянск, източно от Харков, и край Донецк. Подразделения от 8 бригади са били хвърлени за завладяване на Авдеевка, северно от Донецк. Там руската армия е претърпяла този месец едно от най-тежките си поражения от началото на тази година, твърдят от британското военно разузнаване.

От своя страна, украинската армия се мъчи без успех да разшири пробива си към запорожкия град Токмак. Продължава и битката за левия бряг на Днепър в Херсонска област - там по-рано този месец украинската армия установи плацдарм край село Кринки.

В това време в Малта се състоя двудневно съвещание на дипломати и съветници по националната сигурност на повече от 60 държави за формулиране на подробни планове за изпълнение на ключови точки от украинската мирна формула, в т.ч. осигуряване на експорта на храни през Черно море и на безопасността на украинските атомни централи.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви снощи, че все повече държави по света подкрепят искането на Киев за пълно оттегляне на руските войски от окупираните територии, вкл. и от анексирания през 2014 година полуостров Крим.

На конференцията в Малта - заклеймена от Русия като русофобско и безперспективно мероприятие - свои представители изпратиха ред необвързани държави, сред тях Индия, Бразилия и Република Южна Африка, но не и ключовият икономически партньор на Москва - Китай, съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна