IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Свят
16:30 | 30 октомври 2023
Обновен: 13:59 | 27 април 2024

Бомбогенезис: Mетеоролозите със сигнал за тревога

Подобни бури предизвикват огромни вълни, които на места ще надминат 10-12 м

По материала работи: Слав Велев
Бомбогенезис: Mетеоролозите със сигнал за тревога

Графика: WXCHARTS.COM

Mетеоролози сигнализираха за приближаваща силна атлантическа буря, която ще връхлети Обединеното кралство и Франция в сряда (1-ври ноември). Усилването на бурята се дължи на бомбогенезис, като поривите на места ще надминат 120-180км./час, пише Meteobalkans.

През следващите 96 часа времето над Франция и Англия ще се определя от мощна атлантическа система, която води своето начало от Канада. Въпросната буря ще удари първо Франция и Южна Англия с ветрове от 120-150 км./ч. Според германските и американските метеорологични модели се прогнозира, че бурята ще достигне Великобритания вечерта в сряда и през нощта срещу четвъртък.

Според метеоролози Северозападна Франция ще поеме основният удар на бурята, като там ветровете ще надминат 150-180 км./час. Подобни бури предизвикват и огромни вълни по крайбрежието, като на места ще надминат 10-12 м.

Бомбогенезис - специалистите използват тези термини, за да опишат атмосферни условия, които не са обичайни или се случват непрогнозирани от моделите. Бомбогенезисът е метеорологичен жаргон, който описва бързоразвиваща се буреносна система, характеризирана с рязко падане на налягането в центъра й.

Коментари

Новини Варна