IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
07:35 | 30 ноември 2023
Обновен: 18:31 | 30 април 2024

Почина Хенри Кисинджър

Той е една от знаковите личности в световната история

По материала работи: Слав Велев
Почина Хенри Кисинджър

Хенри Кисинджър/Снимка: БТА

Почина Хенри Кисинджър - един от топ дипломатите не само в американската, но и в световната история. Кисинджър е издъхнал на 100-годишна възраст в дома си в щата Кънектикът. Той е и Нобелов лауреат, предаде БНТ.

Дори и навършил един век доктор Кисинджър все още беше активен, като посещаваше събития в Белия дом. Издаде и книга, свидетелства пред американския Сенат за ядрената заплаха, идваща от Северна Корея.

През юли тази година бившият държавен секретар на САЩ осъществи изненадващо посещение в Китай, за да се срещне с местния лидер Си Дзинпин.

През 70-те години в разгара на Студената война дипломатът беше в епицентъра на глобалните събития като съветник по националната сигурност и държавен секретар на президента Ричард Никсън.

Роденият в Германия евреин стои зад възобновяването на дипломатическите отношения между Китай и Съединените щати, преговорите за разоръжаване със Съветския съюз, отношенията между Израел и арабските държави и Парижкото мирно споразумение със Северен Виетнам.

Кисинджър е архитект на американската външна политика по времена на Никсън, но влиянието му намалява заради скандала "Уотъргейт". Все пак продължава да съветва американски дипломати.

Коментари

Новини Варна