IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
11:00 | 4 декември 2023
Обновен: 02:17 | 28 април 2024

Силни земетресения в Турция и Румъния

Трусовете се усетиха и у нас

По материала работи: Слав Велев
Силни земетресения в Турция и Румъния

Снимка: Национален сеизмологичен център към Национален институт по геофизика, геодезия и география - БАН

Силни земетресения разлюляха Турция и Румъния в последните часове. Това сочат данните на Европейско-средиземноморския сеизмологичен център.

Земетресение с магнитуд 4.6 е регистрирано в близост до град Бузъу, Румъния, сеизмогенна зона Вранча днес, 4 декември.

Трусът е бил в 00:05 българско време, с епицентър на 400 км от град София, според данни на Националния сеизмологичен център към национален институт по геофизика, геодезия и география - БАН.

В социалните мрежи потребители твърдят, че са го усетили. Хора от Свищов, Разград, Исперих споделят, че са усетили земетресението през нощта.

"На седмия етаж съм в София и усетих леко замайване, помислих да не е земетресение, но след това реших, че ми се е сторило само...", пише Мария Б.

Трус от 4,9 по Рихтер разклати Западна Турция преди минути. Това показа справка на GlasNews в сайта на Европейския сеизмологичен център.

Земетресението е регистрирано в 10:42 часа местно време (9:42 часа наше време), като епицентърът е на 27 километра от Бурса.

На този етап няма информация дали има пострадали и нанесени ли са щети.

Първоначалните данни бяха за сила на труса от 5,2 по Рихтер, но тя бе коригирана. Няма опасност от цунами, гласи още информацията в сайта.

По данни на БАН земетресението е усетено в Бургас.

Коментари

Новини Варна