IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
11:40 | 9 декември 2023
Обновен: 00:54 | 27 април 2024

ЕС постигна съгласие за Закон за изкуствения интелект

Правителствата ще могат да използват биометрично наблюдение на хора в реално време, само когато се издирват жертви на престъпление

По материала работи: Слав Велев
ЕС постигна съгласие за Закон за изкуствения интелект

Европейският парламент и страните-членки постигнаха споразумение за правилата, които трябва да регулират използването на изкуствения интелект.

Сделката за първия в света всеобхватен закон за изкуствения интелект беше договорена след 36-часови преговори. Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон нарече споразумението "историческо". Постигнато съгласие поставя Европейския съюз на челна позиция, преди Съединените щати и Китай в надпреварата за регулиране на изкуствения интелект, предаде БНТ.

Един от най-спорните моменти в проектопредложението беше използването на биомитрични данни. Според постигнатото споразумение, правителствата ще могат да използват биометрично наблюдение на хора в реално време, само когато се издирват жертви на престъпление.

Председателят на Европейската комисия заяви, че правовата рамка ще помогне за развитие на технологиите, но в същото време ще защитава сигурността и правата на хората. Европейският парламент ще гласува Закона следващата година, но в страните-членки той ще влезе в сила най-рано през 2025-та година.

"Спечелихме правото да кажем, че сме постигнали първата международна наредба за изкуствения интелект в света. Работихме заедно, за да имаме регламент, който зачита правата на човека в цифровата ера и който гарантира етиката и ценностите, които защитаваме в Европа. Това е един много добър регламент, който насърчава иновациите и прави иновациите съвместими със защитата на основните права", заяви Карме Артигас Бругал, държавен секретар за цифровизацията и изкуствения интелект.

Коментари

11g 24gnlo ( преди 4 месеца )
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна