IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
15:50 | 16 декември 2023
Обновен: 20:08 | 25 април 2024

Официално Унгария ни заплаши: Отменете таксите за руския газ иначе вето за Шенген

Това съобщи тяхното Министерство на външните работи

По материала работи: Слав Велев
Официално Унгария ни заплаши: Отменете таксите за руския газ иначе вето за Шенген

Премиерът на Унгария Виктор Орбан/Снимка: АРХИВ

Унгария предупреди днес, че ще наложи вето на присъединяването на България към Шенген. Това ще се случи, ако страната ни не отмени таксата върху транзита на руски газ.

Съобщението предаде Ройтерс, като се позова на изявление от днес на унгарското Министерство на външните работи.

Унгарският външен министър Петер Сиярто е цитиран в текста, че страната му е дала на България да разбере, че ще наложи вето на влизането й в Шенген, ако таксата върху руския газ, транспортиран по главния маршрут за внос на газ в Унгария, остане в сила. "Дадохме на българите да разберат, че ако запазят (таксата) за дълго, ако застрашават безопасността на енергийните доставки за Унгария за дълго, тогава ще наложим вето на влизането им в Шенген", каза Сиярто.

Докато западноевропейските държави полагат големи усилия, за да спрат да използват руски газ, Унгария, която няма излаз на море, получава 4,5 милиарда кубически метра газ годишно от Русия в съответствие с подписана през 2021 г. сделка, основно през България и Сърбия, отбелязва Ройтерс.

Коментари

Новини Варна