IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
11:20 | 19 декември 2023
Обновен: 20:58 | 30 април 2024

Брюксел с нови рестрикции за износени гуми и спирачки

Страните членки от ЕС и Европейският парламент все още не са одобрили споразумението официално

По материала работи: Ставри Таргов
Брюксел с нови рестрикции за износени гуми и спирачки

Преговарящи от Европейския парламент и страните членки на ЕС се споразумяха за нови пределни стойности за емисиите от автомобили, автобуси и други превозни средства, наречени "Стандарти Евро 7", предаде ДПА.

С новите правила за първи път се въвеждат и ограничения за износването на спирачките и гумите.

Преразглеждането на съществуващите ограничения се основава на предложение на Европейската комисия за намаляване на отделяните от превозните средства вещества, които са вредни за околната среда и здравето. Договорените нови лимити обаче са по-малко амбициозни от първоначалното предложение на Комисията, пише 24 часа.

За първи път "евростандартите" на ЕС за емисиите от превозни средства ще обхващат не само отработените газове, като азотните оксиди, но и други замърсители, като например ултрафините частици, които се причиняват от износването на гумите или спирачките. Това означава, че за електрическите превозни средства и превозните средства с водородно задвижване също ще се прилагат стандартите "Евро 7".

Страните членки от ЕС и Европейският парламент все още не са одобрили споразумението официално, но това се счита само за формалност, отбелязва ДПА.

Коментари

Новини Варна