IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
12:40 | 20 декември 2023
Обновен: 11:27 | 2 май 2024

Зеленски праща нови 500 000 украинци на фронта

Мирните преговори с Русия в момента не са осъществими, подчерта президентът на Украйна и призова САЩ и ЕС да му отпуснат още пари

По материала работи: Слав Велев
Зеленски праща нови 500 000 украинци на фронта

Украинската армия иска да мобилизира до 500 000 допълнителни души, разкри президентът Володимир Зеленски, тъй като войната с Русия наближава две години.

На пресконференция в Киев той каза, че командирите му търсят "450 000-500 000 души", като призна, че това е "чувствителен" и скъп въпрос. Той каза, че има нужда от повече подробности, преди да подкрепи хода, намеквайки, че 500 000 войници вече са на фронта.

Неговите коментари идват след неуспехите на помощта от САЩ и ЕС.

Републиканците в Конгреса на САЩ първо блокираха военен пакет от $60 милиарда (£47 милиарда) за Украйна по-рано този месец. Тази седмица представители както на Белия дом, така и на Държавния департамент казаха, че САЩ планират още един пакет военна помощ за Украйна, но че имат ограничена възможност да изпратят повече помощ след това, освен ако Конгресът не предприеме действия.

Неуспехът на САЩ беше последван от блокирането на Унгария на сделката за финансова помощ на ЕС от 50 милиарда евро (55 милиарда долара; 43 милиарда паунда) миналата седмица. Лидерите на ЕС обаче заявиха, че Украйна няма да остане без подкрепа. Украйна е изправена пред недостиг на боеприпаси, докато продължава да се бие с окупационните руски сили след пълномащабното нахлуване на Москва през февруари 2022 г. Контранастъплението на Киев спря в началото на зимата и има опасения, че руснаците просто могат да надминат Украйна.

Олена Зеленска, първата дама на Украйна, предупреди в интервю за BBC по-рано този месец, че украинците са в „смъртна опасност“ да бъдат оставени да умрат без допълнителна подкрепа от Запада.

Руският президент Владимир Путин каза тази седмица, че Москва ще продължи инвазията си, обещавайки, че всички негови цели ще бъдат постигнати. Лидерът на Кремъл каза още, че 617 000 руски войници в момента участват в това, което Москва описва като своя "специална военна операция". Но той призна, че въоръжените сили имат проблеми със системите за противовъздушна отбрана и комуникацията и трябва да увеличат производството на дронове.

Пресконференцията на президента Зеленски в края на годината се проведе в украинската столица във вторник, като часът и мястото се пазят в тайна от широката общественост. Поканените украински и чуждестранни медии получиха подробностите в техните писма за потвърждение. Появявайки се в марковите си военни дрехи, украинският лидер получи широк спектър от въпроси по време на двучасовото събитие.

Той разкри, че висшите военни командири на Украйна са "предложили да мобилизират допълнителни 450 000-500 000 души" за военните усилия на страната. Той каза, че това е „много сериозно число“ и се нуждае от по-задълбочено обсъждане, преди да се ангажира с плана.

„Имам нужда от конкретика: какво ще се случи с милионната армия на Украйна, какво ще се случи с тези момчета, които защитават нашата държава две години? Имаме проблеми с ротацията и празниците. Това трябва да бъде цялостен план.“

Но той отхвърли всякакви предложения за мобилизиране на жени.

Попитан от Джесика Паркър от BBC дали Украйна може да е на прага да започне да губи войната, Зеленски беше твърд. „Не“ беше отговорът.

Това е отговорът, който бихте очаквали, но той не е единственият в изразяването на този вид решителност, казва нашият кореспондент в Киев. Много хора, които е срещала, няма да приемат нищо друго освен да отвърнат на своите руски нашественици, добавя тя.

По време на брифинга г-н Зеленски каза още, че:

Украйна ще може да произведе милион дрона през 2024 г

Той има „работни отношения“ с висшия военен командир на Украйна Валерий Залужний, омаловажавайки съобщенията за разрив между двамата

Мирните преговори с Русия в момента не са осъществими, като подчерта, че ще се стреми да възстанови изцяло международно признатите граници на Украйна, включително Крим.

По време на цялото събитие украинският президент се опитваше да внуши увереност, но понякога изглеждаше напрегнат и раздразнителен, когато го притискаха съобщенията за корупция сред украински държавни служители и законодатели.

Коментари

Новини Варна