IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
08:00 | 22 декември 2023
Обновен: 11:05 | 6 май 2024

Кървава драма в Прага: Въоръжен студент уби 15 души и рани други 25

Килърът първо застрелял баща си, после открил огън във Факултета по изкуства на Карловия университет

По материала работи: Ставри Таргов
Кървава драма в Прага: Въоръжен студент уби 15 души и рани други 25

Въоръжен студент разстреля 15 души и рани други 25, след като откри огън от покрива на един от най-елитните университети в Прага днес, съобщи в. “Дейли мейл”.

Масовият убиец първо застрелял баща си в съседно село, после отишъл в сградата на Факултета по изкуства на Карловия университет в чешката столица, където започнал да стреля на месо.

Според свидетели той бил въоръжен поне с два вида дългоцевно оръжие.

Площад “Ян Палах”, на който се намира факултетът, е в центъра на града, близо до любими места за разходка на туристи.

Няма пострадали българи, съобщи българското МВнР. Не е имал някакви искания, затова полицията изключва хипотезата тероризъм.

Смята се, че 24-годишният убиец Давид Козак е бил вдъхновен от стрелба в училище в Русия по-рано тази година, при която 14-годишната Алина Афанаскина ликвидира 9 души. Стрелецът от Прага пък имал подозрителен акаунт в руската социална мрежа “Телеграм”, пише 24 часа.

Смразяващи кадри, споделени в местни медии, показват как 24-годишният студент, облечен в черно, насочва автомат към хората отдолу, докато стои на покрива на сградата на Факултета по изкуствата.

Ужасени студенти и туристи бяха забелязани да бягат от сградата, докато се чували изстрели в една от най-популярните туристически точки в Европа.

Свидетели твърдят, че стрелецът е набелязвал жертвите си една по една на случаен принцип. Ужасяващи снимки показват уплашени студенти, свити на перваза високо на балкона в опит да се скрият от стрелеца, след като на други е казано да се барикадират в залите.

Елитни полицаи бяха забелязани да нахлуват в сградата на факултета по изкуства, където стрелецът е бил студент. Тялото му е намерено в района. Все още се изяснява дали се е самоубил, или е загинал от куршум на полицията. Има сведения, че е посегнал на живота си.

Според официалната информация обаче полицията го е ликвидирала точно час след началото на касапницата.

“Страната никога не е преживявала подобен акт. Трагедията е дълбока и ще има много други последствия”, каза вътрешният министър на Чехия.
“Шокиран съм от събитията... Бих искал да изразя дълбокото си съжаление и искрените си съболезнования към семействата и роднините на жертвите, станали обект на стрелбата”, заяви чешкият президент Петър Павел, който се завръща в родината си след двудневно посещение в Париж.

Все още се изяснява самоличността на убитите 15 души. Има опасения, че сред убитите може да има туристи. Полицията работи по идентифицирането на жертвите. Оттам съобщиха, че ще се свържат с посолствата с актуална информация, в случай че чужди граждани са засегнати от зверството.

Коментари

Новини Варна