IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
14:40 | 23 декември 2023
Обновен: 08:10 | 29 април 2024

Украйна ще получи първата партида изтребители F-16 до края на 2023 г.

Това се посочва в доклада на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW)

По материала работи: Ставри Таргов
Украйна ще получи първата партида изтребители F-16 до края на 2023 г.

Украйна най-вероятно ще получи първата партида изтребители F-16 до края на 2023 г. Това се посочва в доклада на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW).

Анализаторите от ISW припомнят, че нидерландският премиер Марк Рюте потвърди на 22 декември по време на телефонен разговор с президента на Украйна Володимир Зеленски, че нидерландското правителство ще подготви първите 18 изтребителя F-16 за прехвърляне в Украйна.

"Въпреки че Рюте не потвърди графика на доставките на F-16, скорошен стратегически документ на Министерството на отбраната на Естония гласи, че Нидерландия, Дания, Норвегия и Белгия вече са се ангажирали да доставят F-16 на Украйна "до края на годината“, заключават анализаторите на ISW.

На 22 декември Нидерландия започна подготовката за прехвърлянето на първите осемнадесет изтребителя F-16 в Украйна. Според премиера Марк Рюте "осигуряването на F-16 е един от най-важните елементи на споразуменията за военна подкрепа за Украйна“.

По-рано беше съобщено, че от 2024 г. Франция ще се присъедини към обучението на украински пилоти на западни изтребители.

В Румъния, със съдействието на Нидерландия, през ноември е открит учебен център за украински пилоти на F-16, съобщава "Труд".

Коментари

Новини Варна