IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
09:40 | 26 декември 2023
Обновен: 21:59 | 28 април 2024

САЩ отвърнаха на удар с дрон от страна на Ирак

Унищожени са множество съоръжения, използвани от "Хизбула"

По материала работи: Ставри Таргов
САЩ отвърнаха на удар с дрон от страна на Ирак

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин

Американските въоръжени сили нанесоха ответни прецизни въздушни удари в Ирак след едностранно нападение с дрон, извършено по-рано днес от съюзнически на Ирак бойци, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, като се позоваха на изявления на официални лица.

Американските военни са нанесли ударите към 1:45 ч. по Гринуич, при което вероятно са убили "няколко бойци на "Катаиб Хизбула" и са унищожили множество съоръжения, използвани от групировката, пише 24 часа.

"Целта на тези удари е да се потърси отговорност от онези елементи, които са пряко отговорни за нападенията срещу коалиционните сили в Ирак и Сирия, и да се намали способността им да продължат нападенията. Винаги ще защитаваме нашите сили", се казва в изявление на генерал Майкъл Ерик Курила, ръководител на Централното командване на САЩ.

По-рано американска база в иракския град Ербил, в която се намират американските сили, беше атакувана от еднопосочен дрон, което доведе до раняването на трима американски военнослужещи, един от които е в критично състояние. Пентагонът не разкри други подробности за нападението.

"Моите молитви са със смелите американци, които бяха ранени", заяви в изявление министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин.

От Съвета за национална сигурност към Белия дом съобщиха, че президентът Джо Байдън е бил информиран за нападението през нощта и е наредил на Пентагона да подготви варианти за реакция срещу отговорните лица.

"Президентът няма по-висш приоритет от защитата на американските военнослужещи, които служат, изложени на опасност. САЩ ще действат в избрано от нас време и по избран от нас начин, ако тези атаки продължат", заяви говорителката на Съвета за национална сигурност Ейдриън Уотсън, цитирана от Ройтерс.

Последното нападение срещу американски войски беше извършено след месеци на ескалация на заплахите и действията срещу американските сили в региона след нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, което предизвика опустошителната война в Газа.

САЩ обвиняват Иран, който финансира и обучава "Хамас", за нарастващото насилие от страна на свързани с Техеран групировки в региона, включително за нападенията на йеменските хуси срещу търговски и военни кораби в Червено море, припомня АП.

Коментари

Новини Варна