IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
11:00 | 26 декември 2023
Обновен: 03:07 | 28 април 2024

Израел с 3 условия за мир в Газа

Това са унищожаването на Хамас, демилитаризацията и дерадикализацията на анклава

По материала работи: Ставри Таргов
Израел с 3 условия за мир в Газа

Израелският премиер Бенямин Нетаняху посочи три условия за прекратяване на конфликта в ивицата Газа. Това са унищожаването на Хамас, демилитаризацията и дерадикализацията на анклава, пише той в статия за The Wall Street Journal.

"Хамас трябва да бъде унищожен, Газа трябва да бъде демилитаризирана и палестинското общество трябва да бъде дерадикализирано. Това са три предпоставки за мир между Израел и неговите палестински съседи в ивицата Газа", написа Нетаняху.

Според него САЩ, Великобритания, Франция, Германия и много други страни подкрепят намерението на Израел да унищожи радикалното палестинско движение.

„За постигането на тази цел е необходимо да се елиминира нейният военен потенциал и да се сложи край на политическото му господство над Ивицата Газа“, посочи още Нетаняху.

Както отбелязва Нетаняху, за демилитаризирането на анклава е необходимо „да се създаде временна зона за сигурност по периметъра на Ивицата Газа и механизъм за инспекция на границата между Ивицата Газа и Египет“, което ще предотврати контрабандата на оръжия в Газа.

В статията Нетаняху също така отбелязва, че палестинското гражданско общество "трябва да бъде трансформирано, така че неговите хора да подкрепят борбата срещу тероризма, вместо да я финансират".

„След като Хамас бъде унищожен, Ивицата Газа е демилитаризирана и палестинското общество започне процеса на дерадикализация, Газа може да бъде възстановена и перспективите за по-широк мир в Близкия изток ще станат реалност“, добави Нетаняху.

Премиерът обяви на 24 декември, че Израел разширява военната си операция в ивицата Газа и ще продължи войната до победа над радикалното движение Хамас, управляващо в анклава.

В същия ден говорителят на IDF Даниел Хагари каза, че израелската армия задълбочава операцията си в района на град Хан Юнис в южната част на Ивицата Газа, откривайки радикални тунели, докато напредват, пише "Труд".

Коментари

Новини Варна