IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
09:20 | 27 декември 2023
Обновен: 01:11 | 26 април 2024

Хутите атакуваха с ракети контейнеровоз в Червено море

Корабът е пътувал от Саудитска Арабия за Пакистан

По материала работи: Ставри Таргов
Хутите атакуваха с ракети контейнеровоз в Червено море

Снимката е илюстративна

Йеменските бунтовници хути поеха отговорност за ракетно нападение срещу контейнеровоз, пътуващ в Червено море.

Военен говорител на хутите, заяви, че е атакуван търговски кораб, управляван от транспортната компания Ем Ес Си (MSC), след като екипажът му е пренебрегнал три предупреждения. Потвърждение има и от компанията собственик.

"Това е действие, наредено от Иран и извършено с помощта на иранското разузнаване и оръжия. Тези вражески действия не са насочени само срещу Израел, а са световен проблем", каза контраадмирал Даниел Хагари - говорител на израелската армия.

Корабът е пътувал от Саудитска Арабия за Пакистан. От началото на войната в ивицата Газа все повече кораби в Червено море са атакувани от подкрепяните от Иран бунтовници, които контролират големи части от Йемен. Тяхната групировка "Ансар Аллах" настоява за прекратяване на израелските бомбардировки в Газа.

В плен на йеменските бунтовници са и двама български моряци. Израелската армия предотврати и въздушна атака на хутите срещу южния град Ейлат, съобщава БНТ.

Коментари

Новини Варна