IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
16:00 | 7 януари 2024
Обновен: 15:17 | 23 април 2024

Израел унищожи щаба на "Хамас" в северна Газа

Палестинските екстремисти сега действат в района само спорадично и "без командири"

По материала работи: Ставри Таргов
Израел унищожи щаба на "Хамас" в северна Газа

Израелската армия обяви, че е разрушила командната структура на радикалното движение "Хамас" в северната част на Ивицата Газа. Говорителят на армията Даниел Хагари заяви, че палестинските екстремисти сега действат в района само спорадично и "без командири".

От началото на бойните действия са били убити редица командири на "Хамас", унищожени са оръжия и складове с боеприпаси, а израелските войници са открили и разрушили подземни тунели.

Само в бежанския лагер "Джабалия" израелската армия е открила осем километра тунели с 40 входа, съобщи говорителят Даниел Хагари и допълни, че военните сега са съсредоточени върху разбиването на "Хамас" в южната и централната част на ивицата. Според Хагари процесът изисква време и бойните действия ще продължат през цялата година.

Управляваното от "Хамас" министерство на здравеопазването твърди, че от началото на войната Израел е убил над 22 хиляди души. Територията е опустошена и по-голямата част от населението от над 2 милиона души е разселено.

Вчера премиерът Бенямин Нетаняху отново заяви, че Израел ще продължи кампанията си за "елиминиране на "Хамас", връщане на заложниците и гарантиране, че Газа вече няма да бъде заплаха за Израел“.

"Трябва да оставим всичко настрана... докато не бъде постигната пълна победа", каза Нетаняху.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще посети днес Йордания и Катар, а след това Израел, окупирания Западен бряг и други страни от региона, за да се опита да избегне регионална ескалация, три месеца след началото на войната между Израел и "Хамас", съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна