IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
09:40 | 11 януари 2024
Обновен: 12:36 | 26 април 2024

САЩ и Обединеното кралство отблъснаха масирани атаки на йеменските хути в Червено море

Свалили са 21 безпилотни самолета и ракети

По материала работи: Ставри Таргов
 САЩ и Обединеното кралство отблъснаха масирани атаки на йеменските хути в Червено море

Силите на САЩ и Обединеното кралство са свалили 21 безпилотни самолета и ракети, изстреляни от йеменските хути към международните морски пътища в Червено море, съобщи Ройтерс.

Белият дом заяви, че атаките ескалират и че САЩ ще се консултират с партньорите си за следващите стъпки, ако набезите продължат.

„Те заплашват и атакуват търговски кораби, свързани с държави от цял свят, много от които нямат никаква връзка с Израел. Тези атаки са незаконни и ескалиращи“, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби.

Това е най-мащабната атака в района от страна на бунтовниците до момента, каза и британският министър на отбраната.

Централното командване на САЩ съобщи, че няма данни за пострадали или нанесени щети, и добави, че това е 26-ата атака на хутите срещу търговските морски пътища в Червено море от 19 ноември насам.

Нападенията сериозно нарушиха международната търговия по ключовия маршрут между Европа и Азия, по който се осъществява около 15% от световния морски трафик.

Много корабни компании бяха принудени да променят маршрута на корабите си, като изберат по-дългия път около Африка, въпреки че няколко големи петролни компании, рафинерии и търговски къщи продължиха да го използват.

Тримесечната война между Израел и „Хамас“ се разпространи и в други части на Близкия изток. Хутите, които контролират по-голямата част от Йемен, са се насочили по маршрута, за да покажат подкрепата си за терористичната групировка „Хамас“, припомня bTV.
 

Коментари

Новини Варна