IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
16:00 | 21 януари 2024
Обновен: 15:55 | 28 април 2024

25 души загинаха при украински обстрел на пазар в Донецк

Украйна атакува руски газов терминал в Балтийско море

По материала работи: Слав Велев
25 души загинаха при украински обстрел на пазар в Донецк

Снимка: Ройтерс

Броят на загиналите граждани при обстрела на пазар в Донецк от Въоръжените сили на Украйна достигна 25 души, най-малко 20 души са ранени, съобщи ръководителят на Донецката народна република Денис Пушилин в канала си в Телеграм, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

По-рано беше съобщено за 18 загинали и 13 ранени.

"Към момента информацията за 25 загинали е потвърдена. Още най-малко 20 души са ранени, от които две деца са в средно тежко състояние. На всички ранени се оказва необходимата медицинска помощ. Сред тях има и тежко ранени, много от тях имат проникващи рани в областта на жизненоважни органи, травматична ампутация на крайници", - се посочва в съобщението.

Донецк премина под контрола на ръководените от Москва проруски партизани през 2014 г. и оттогава е редовно обстрелван от украинската армия, припомня АФП. Градът се намира на около 20 км от фронтовата линия.

Пожарът, избухнал рано в неделя в газов терминал на пристанището Уст-Луга на руското Балтийско море, е причинен от "външен фактор", съобщиха от компанията „Новатек“.

Операторът, най-големият частен производител на природен газ в Русия, съобщи, че няма жертви и в момента пожарът е "локализиран", без да дава повече подробности за причината.

Терминалът е разположен на 110 километра западно от Санкт Петербург, близо до границата с Естония. Комплексът Уст-Луга преработва кондензат от природен газ в нафта, реактивно гориво и компоненти за корабно гориво, според уебсайта на „Новатек“. Газопроводът „Северен поток 2“, водещ към Германия, който така и не е пуснат в експлоатация след саботаж през септември 2022 г., започва от град Уст-Луга.

Руското министерство на отбраната съобщи в неделя, че украинските атаки през нощта са били осуетени, но не спомена за никакъв инцидент в района на Ленинград.

Коментари

Новини Варна