IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
09:40 | 26 януари 2024
Обновен: 17:18 | 28 април 2024

Украйна строи ядрени реактори с оборудването от АЕЦ "Белене"

Те ще бъдат изградени в ядрената централа „Хмелницки“ в западната част на страната

По материала работи: Слав Велев
Украйна строи ядрени реактори с оборудването от АЕЦ "Белене"

Снимка: БТА/АРХИВ

Украйна очаква да започне изграждането на четири нови ядрени реактора това лято или есента, заяви за Ройтерс енергийният министър Герман Галущенко в четвъртък. Страната се опитва да компенсира загубения енергиен капацитет заради войната с Русия.

Два от блоковете, които включват реакторите и свързаното оборудване, ще бъдат базирани на произведено от Русия оборудване, което Украйна иска да внесе от България, а другите два ще използват западна технология от производителя на енергийно оборудване Westinghouse.

Всичките четири реактора ще бъдат изградени в ядрената централа „Хмелницки“ в западната част на Украйна, заяви Галущенко.

Графикът е по-агресивен от по-рано очертания от Киев, който планираше да започне работа по някое време през 2024 г., без да уточнява, че и четирите реактора ще бъдат изграждани едновременно.

„Мисля, че [ще започнем изграждането] през лятото-есента“, казва Галущенко в интервюто. „Имаме нужда от корпуси на реактори, които ще бъдат внесени. Искаме да направим третия и четвъртия блок веднага“.

Изграждането на 3-ия и 4-ия реактор в „Хмелницки“ започне през 80-те години, но бе замразено. Откакто получи независимостта си от СССР през 1991 г., Украйна е изградила три нови ядрени реактора – по един в АЕЦ „Запорожия“, „Хмелницки“ и „Ровне“.

Днес три атомни електроцентрали на територията, контролирана от Украйна, произвеждат повече от 55% от нуждите на страната от електроенергия, но Киев иска да разшири сектора, за да компенсира загубата от Запорожката АЕЦ, най-голямата ядрена централа в Европа.

Русия получи контрол над съоръжението, след като започна пълномащабната си инвазия в Украйна в началото на 2022 г., а шестте му ядрени реактора вече не работят.

„С 3-ти и 4-ти (блок в „Хмелницки“) искаме да компенсираме Запорожката АЕЦ, а сега водим преговори с българските ни партньори за двата реактора, които искаме да вземем“, казва Галущенко.

„Ако получим корпусите на реакторите днес, мисля, че ще минат 2,5 години и ще имаме трети реактор в действие“, добавя той.

Припомняме, че за интереса на Украйна към неизползваните реактори за АЕЦ „Белене“ стана ясно през миналата година. През декември енергийният министър Румен Радев каза, че Украйна не се е отказала от идеята и е готова да плати исканата цена от 1,2 млрд. евро. Получените средства ще бъдат насочени към изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй".

Успоредно с изграждането на блоковете VVER-1000 от съветската ера, Украйна иска да започне подготвителни строителни работи за инсталирането на два модерни западни блока AP-1000, също в „Хмелницки“.

„Трябва да приемем законодателство [в парламента] и имаме проекти на закони за 3-ти, 4-ти, 5-ти и 6-ти блок" той каза.

През декември украинската ядрена енергийна фирма „Енергоатом“ и Westinghouse подписаха споразумение за закупуване на оборудване за 5-ти енергоблок на „Хмелницки“.

Коментари

Новини Варна