IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
14:40 | 28 януари 2024
Обновен: 16:01 | 2 май 2024

САЩ планират да разположат ядрени оръжия във Великобритания

Мотивът - нарастващата заплаха от страна на Русия

По материала работи: Ставри Таргов
САЩ планират да разположат ядрени оръжия във Великобритания

През ноември бомбите В61-12 масово влязоха на въоръжение в САЩ

САЩ планират да разположат ядрени оръжия във Великобритания за първи път от 15 години насам на фона на нарастващата заплаха от страна на Русия, сочи доклад.

Гравитационни бомби B 61-12 с мощност до 50 килотона, което е над три пъти повече от мощността на атомните бомби, хвърлени върху Хирошима през 1945 г., ще бъдат разположени в RAF Lakenheath в Съфолк, съобщава в. "Дейли Телеграф".

Преди това САЩ имаха ядрени ракети в RAF Lakenheath и ги премахнаха през 2008 г., след като заплахата от Студената война от страна на Москва отпадна.

Документи на Пентагона, с които вестникът се е запознал, разкриват договори за обществени поръчки за ново съоръжение в авиобазата.

Говорител на Министерството на отбраната на Великобритания заяви: "Дългогодишната политика на Обединеното кралство и на НАТО е нито да се потвърждава, нито да се отрича наличието на ядрени оръжия на дадено място."

Неотдавна високопоставени лица от двете страни на Атлантическия океан призоваха Обединеното кралство да бъде подготвено в случай на потенциална война между силите на НАТО и Русия.

По-рано тази седмица генерал сър Патрик Сандърс, оттеглящ се ръководител на британската армия, заяви, че нейните 74 000 военни трябва да бъдат подсилени с поне 45 000 резервисти и граждани, за да бъдат по-добре подготвени за евентуален конфликт.

От "Даунинг стрийт" изключват възможността за въвеждане на наборна военна служба, като заявяват, че тя ще остане доброволна, пише 24 часа.

Коментари

Новини Варна