IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Свят
17:00 | 2 февруари 2024
Обновен: 15:26 | 27 април 2024

Заловиха избягал от затвора италиански мафиотски бос

Неговата „дясна ръка” е бил открит близо до Гранада в Испания

По материала работи: Слав Велев
Заловиха избягал от затвора италиански мафиотски бос

Джанлуиджи Тройано и Марко Радуано

Босът на една от най-жестоките италиански мафии, който през 2023 г. избяга от затвора, е бил заловен във Франция, съобщиха властите в двете страни. Марко Радуано, описан като „опасен” в списъка на Европол на най-издирваните престъпници в Европа, е бил задържан в Бастия на френския остров Корсика. През февруари 2023 г. той избяга от строго охраняван затвор в Нуоро, Сардиния, като направи въже от чаршафи.

Неговата „дясна ръка” Джанлуиджи Тройано също е бил заловен близо до Гранада в Испания, съобщи министърът на вътрешните работи Матео Пиантедоси. Това той определи като „още един сериозен удар срещу организираната престъпност”.

40-годишният Радуано е шеф на провинциалния клан Гаргано, действащ в рамките на млад и малко известен синдикат на организираната престъпност във Фоджа, в южната италианска област Пулия, известен като Четвърта мафия. По данни на Европол той излежава 24-годишна присъда за членство в престъпна организация, трафик на наркотици, притежание на незаконни оръжия и други престъпления.

Според Европол той е бил „на върха” на престъпната си организация „с ролята на организатор, подбудител и безмилостен убиец на групата, посветила се на извършването на убийства, трафик на наркотици и рекет”.

Бягството му беше изключително неудобно за италианските власти и подчерта силата на Четвъртата мафия, която днес се смята за най-насилствения организиран престъпен синдикат в Италия.

По-малко изтънчени от богатата „Ндрангета”, неаполитанската „Камора” или сицилианската „Коза ностра”, клановете от Фоджа разчитат на изнудвания, бомбени атентати и заплахи, за да изнудват местните жители, докато се занимават с трафик на наркотици, въоръжени грабежи и кражби на автомобили и добитък.

Коментари

Новини Варна