IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
17:00 | 3 февруари 2024
Обновен: 01:02 | 27 април 2024

Светът настръхна след ударите на САЩ в Близкия изток

Директна конфронтация между Вашингтон и Техеран ще пагубна

По материала работи: Слав Велев
Светът настръхна след ударите на САЩ в Близкия изток

Снимка: БТА

Остри реакции по света след началото на американските удари в Близкия изток. Темата за поредната ескалация на напрежението в региона очаквано влезе в дневния ред на неформалната среща на външните министри в Брюксел.

Потенциалната ескалация на напрежението в Близкия изток не е неочаквана, но трябва да бъдат положени усилия войната в Газа да не обхваща и други територии - така първият дипломат на ЕС Жозеп Борел коментира новината за американските удари в Ирак и Сирия.

"Близкият изток е буре с барут, което може във всеки един момент да избухне. Нападения има както по северната и южната граница на Ливан, така и в Сирия, Ирак, в Червено море. Неслучайно ЕС взе решение за военноморска мисия в Червено море, но за пореден път призоваваме всички да се въздържат от допълнителна ескалация", каза Борел.

Според полския външен министър американските удари са закономерен отговор на продължили с години провокации.

"Иранските проксита от години си играят с огъня и ето, че сега той най-после ги опари", коментира Радослав Сикорски.

Според австрийския първи дипломат Александър Шаленберг атаките срещу американски военни бази целят да провокират нови конфликтни точки в Близкия изток.

Белгийският външен министър изрази загриженост относно директна конфронтация между Вашингтон и Техеран и призова за търсене на дипломатическо решение.

Русия осъди американските удари и настоя Съветът за сигурност на ООН да предприеме мерки.

"Очевидно е, че въздушните удари целят да разпалят допълнително конфликта в Близкия изток. Атакувайки позиции на предполагаеми проирански групировки в Ирак и Сирия, Съединените щати се опитват да въвлекат най-големите държави в региона във война", каза Мария Захарова, говорител на руското външно министерство, предаде БНТ.

Категоричната си подкрепа за Съединените щати и военната им операция заявиха от Великобритания, определяйки Вашингтон като свой "непоклатим" партньор.

Коментари

анонимен ( преди 2 месеца )
Бриганската империя приключва и затова ще направят всичко възможно да хапят до края. От това страда света.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
анонимен ( преди 2 месеца )
Скоро време америка няма да е има
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна