IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
11:00 | 4 февруари 2024
Обновен: 06:48 | 24 април 2024

В Париж гласуват за по-високи такси за паркиране на джипове

Тези коли са по-тежки, по-опасни, замърсяват много повече“, коментира Еманюел Грегоар, заместник-кмет на френската столица

По материала работи: Ставри Таргов
В Париж гласуват за по-високи такси за паркиране на джипове

В Париж днес ще се проведе референдум с въпрос към парижани дали да бъде въведена допълнителна такса за паркиране на големите автомобили от типа "Ес Ю Ви" (SUV).

Плановете са да бъдат утроени таксите за паркиране за коли с маса над 1600 кг и да станат 18 евро на час, поясняват от кметството.

"Тези коли са по-тежки, по-опасни, замърсяват много повече“, коментира преди референдума Еманюел Грегоар, заместник-кмет на френската столица.

Допитването е част от дългогодишния план на френската столица да създаде подходящи условия за ползване на повече велосипеди, коментира Ройтерс. От 2020 година насам в Париж са създадени 84 кв. нови велосипедни алеи, а ползването на велосипеди за периода се е увеличило със 71%.

Промените обаче вбесиха автомобилистите, които са 40 милиона в страната. Те инициираха петиция в подкрепа на свободата всеки да избира свободно превозното си средство, като поясняват, че големите автомобили са особено популярни за семейни пътувания.

„Трябва твърдо да се противопоставим на тези атаки срещу свободата, преследвани под фалшиви зелени предлози“, се казва в публикация на групата.

Преди по-малко от година в Париж се проведе друг референдум, с който близо 90 процента от населението гласува за забрана на електрическите тротинетки под наем.

Така от 1 септември трите оператора в Париж ги прибраха от улиците, където преди това често ги караха непълнолетни, а инцидентите не бяха рядкост, съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна