IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
16:00 | 9 февруари 2024
Обновен: 17:29 | 28 април 2024

Регистрираха срив в продажбите на електроавтомобили

Намалението е с близо 40%

По материала работи: Ставри Таргов
Регистрираха срив в продажбите на електроавтомобили

Интересът към електрифицирани автомобили рязко се е сринал дори в Китай - страната, която е най-големият им производител в света и където правителството ги подпомага по множество начини.

През януари продажбите на т. нар. "новоенергийни автомобили" (чисти електромобили и плъг-ин хибриди) са с 39% по-ниски отколкото през декември. Дори новата вълна намаления, стартирана от Tesla, не е повлияла на тази тенденция.

През януари са се свили и продажбите на конвенционални автомобили, но значително по-малко от електрическите, отбелязва Reuters. На годишна база регистрациите отбелязват ръст, но януари 2023 беше рекордно слаб месец заради края на някои субсидии и защото поредицата почивни дни около китайската Нова година се паднаха през него.

В отговор на видимия отлив на клиенти Tesla намали чувствително цените за Model 3 и Model Y през януари. Независимо от това продажбите на марката са спаднали, макар тя да не цитира конкретни числа. При конкурента BYD спадът спрямо декември е 41%.

На този фон ръст отчита Aito, новата марка на Huawei. Шампион в това отношение обаче е Volkswagen, мийто два джойнт-венчъра със SAIC и FAW са увеличили четворно продажбите си на годишна база. Над половината от тях се падат на обновения Volkswagen ID.3. Неговата цена също бе намалена в края на 2023, пише automedia.investor.bg.
 
 

Коментари

Бахур ( преди 2 месеца )
Ръгай бензин и нафта ... батериите са само за вибраторите ви !
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна