IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
16:47 | 10 февруари 2024
Обновен: 12:21 | 28 април 2024

Русия: Украйна атакува с дронове търговски кораби в Черно море

Целта били плавателни съдове със зърно и петрол

По материала работи: Слав Велев
Русия: Украйна атакува с дронове търговски кораби в Черно море

Снимката е илюстративна/АРХИВ

Русия съобщи, че е отблъснала опит за нападение с украински дрон срещу руски цивилни транспортни кораби в петък вечерта в югозападната част на Черно море, ключова артерия за износ на зърно и петрол от двете страни, предава Ройтерс.

В изявление, публикувано в приложението за съобщения Telegram, руското министерство на отбраната заяви, че Украйна е направила опит за „терористична атака срещу руски цивилни транспортни кораби с помощта на полупотопяеми военноморски дронове“.

В него се казва, че руски патрулни катери и военни самолети са предотвратили атаката, унищожавайки един украински военноморски дрон с артилерийски огън и изваждайки останалите от строя чрез електронна война. Няма повредени руски цивилни или военни кораби, се казва в съобщението.

Миналия юли Русия отказа да поднови сделката с посредничеството на Турция, осигуряваща безопасен износ на зърно през региона, и каза, че всички кораби, които се отправят към украинските пристанища, ще бъдат третирани като потенциални превозвачи на военни товари.

Ден по-късно Украйна заяви, че ще възприеме същата позиция по отношение на корабите, пътуващи за Русия и украинските пристанища, контролирани от Русия.

Не е ясно къде точно е извършена атаката. Югозападната част на Черно море граничи с Босфора, през който преминават товарите.

През последните месеци Украйна извърши серия от атаки с дронове и ракети срещу руски военни цели в Черно море, като потопи поне един военен кораб и повреди други.

Коментари

Кънчо ( преди 2 месеца )
Пуснати са от българското крайбрежие! Това е договорено още миналата година при посещението на шефа на украинското разузнаване Буданов в България.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Новини Варна