IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
13:20 | 16 февруари 2024
Обновен: 12:53 | 28 април 2024

Украйна изтегля войски от част от Авдеевка

Градът е център на тежки боеве от месеци

По материала работи: Ставри Таргов
Украйна изтегля войски от част от Авдеевка

Украйна изтегля част от войските си от част от Авдеевка. Градът е център на тежки боеве от месеци. Украинското командване казва, че не го изоставят, а се оттеглят на по-удобни позиции за отбрана. Според военни експерти Украйна не може да удържи града.

Битката за града се води вече пет месеца. Преди дни в района бяха прехвърлени руски щурмови бригади. Разрушеният коксохимически завод е последната крепост на украинските сили, пише "Вашингтон пост". Загубите на руснаците са над 15 хиляди души, но натискът не отслабва.

От десет години той е на самата фронтова линия и украинците се гордеят с успешната му отбрана. Преди войната Авдеевка беше 30-хиляден град. Сега се смята, че под хиляда души остават в руините.

„Авдеевка е заплашен да падне в руски ръце. В голяма степен това се случва, защото сухопътната армия на Украйна привършва боеприпасите за артилерията.

Русия изпраща вълна след вълна мобилизирани в атака срещу украинските позиции. И понеже конгресът още не гласува допълнителната помощ не можем да дадем снарядите, от които се нуждаят, за да спрат тези руски атаки”, заяви Джон Кърби, говорител на Белия дом.

Руските войски успяха да лишат украинските части в Авдеевка от основния път за снабдяването им, съобщи украински военен говорител. Градът от октомври е арена на ожесточени боеве заради желанието на Москва да постигне победа преди президентските избори другия месец, предаде ДПА.

"Снабдяването на Авдеевка и евакуацията на града са усложнени, но сега се използва предварително подготвена резервна логистична артерия", каза в ефира на украинската телевизия Дмитро Лихови, говорител на войските в този участък от фронта.

Като цяло динамиката на фронта е голяма и някои украински подразделения се наложи да се изтеглят на "по-изгодни позиции", добави той. На други места те успяха да отблъснат руските части.

От няколко дни и украински, и руски военни блогъри съобщават за постигнати пробиви от руските сили, най-вече на северозапад от тежко разрушения град.
Това напредване означава, че украинският гарнизон е изправен пред сериозна заплаха от обкръжаване. Той може да бъде снабдяван единствено по черни пътища по коридор, който е широк едва малко над 3 км.

Президентът Володимир Зеленски потвърди, че са предприети действия за спасяването на част от военните, които се намират в полуобкръжения и подложен на непрестанен руски щурм град в Донецка област:

"Доклад на главнокомандващия Александър Сирски и министъра на отбраната Рустем Умеров показва сложна ситуация на фронта при град Авдеевка и като цяло в източната част на страната. Правим всичко възможно, за да гарантираме, че нашите военни са достатъчно осигурени, за да спасят възможно най много украински животи", пише "Труд".

Коментари

градът е едно ( преди 2 месеца )
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна