IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
13:40 | 20 февруари 2024
Обновен: 10:39 | 8 май 2024

Повреден сателит лети опасно към Земята

Очаква се спътникът, известен като ERS-2, да се разпадне на много парчета при навлизането си в земната атмосфера

По материала работи: Ставри Таргов
Повреден сателит лети опасно към Земята

Сателит, излязъл от строя, лети опасно към Земята, почти 30 дни след първото му изстрелване.

Според НАСА вероятността да се приземи върху нечия глава е едно към 2500 - нещо, което очевидно е доста малко вероятно. Въпреки това учени предупреждават, за евентуален сблъсък който се очаква до дни, съобщи Unilad.

Очаква се спътникът, известен като ERS-2, да се разпадне на много парчета при навлизането си в земната атмосфера, по-голямата част от които ще изгорят.

От Европейската космическа агенция (ЕКА) заявиха, че навлизането на ERS-2 в атмосферата е "естествено", тъй като вече не могат да контролират спътника.

"Въпреки че можем да прогнозираме навлизането в атмосферата с точност до няколко дни, не е възможно да предвидим точно кога и къде ще навлезе спътникът преди последните си няколко орбити.

По време на навлизането в атмосферата спътникът ще се разпадне на части, по-голямата част от които ще изгорят. Рисковете, свързани с повторното навлизане на спътника, са много ниски.", казва ЕКА, цитирана от "Телеграф".

Коментари

Новини Варна