IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
14:40 | 24 февруари 2024
Обновен: 08:43 | 28 април 2024

Над 100 души са били убити при удари през нощта в Газа

В анклава гладуват, нямат и вода

По материала работи: Ставри Таргов
Над 100 души са били убити при удари през нощта в Газа

Над 100 души са били убити при удари през нощта в Газа, докато шефът на шпионажа на Израел беше в Париж за преговори за "деблокиране" на напредъка към примирие и връщане на заложници, държани от палестински екстремисти.

Преговорите в Париж идват, след като планът за следвоенна Газа, разкрит от израелския премиер Бенямин Нетаняху, предизвика критики от ключовия съюзник на САЩ и беше отхвърлен от палестинската власт и "Хамас" в петък.

Преговорите се провеждат и в момент, когато страховете за цивилните на територията се задълбочават, като ООН предупреждава за нарастващ риск от глад, а основният ѝ орган за помощ за палестинците, UNWRA, заявява, че жителите на Газа са "в изключителна опасност, докато светът ги наблюдава".

Обезумели жители на Газа се редяха на опашки за храна в опустошения север в петък и организираха протест, заклеймявайки условията им на живот.
"Вижте, ние се караме помежду си за ориз", каза жителят на Джабалия Ахмад Атеф Сафи.

"Нямаме вода, нямаме брашно и сме много уморени от глад. Гърбовете и очите ни болят от огъня и дима", заяви съгражданинът на Джабалия Ум Уайди Салха, цитиран от Glasnews.bg.

Коментари

Новини Варна