IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
11:20 | 3 март 2024
Обновен: 19:50 | 25 април 2024

Започва учението на НАТО "Северен отговор"

То се провежда за първи път на териториите на Норвегия, Финландия и Швеция

По материала работи: Ставри Таргов
Започва учението на НАТО "Северен отговор"

Учението на НАТО "Северен отговор" започва днес в Арктическия регион, маневрите се организират на всеки две години.

За първи път това учение на НАТО се провежда на териториите на Норвегия, Финландия и Швеция - в миналото се провеждаше единствено на територията на Норвегия и се казваше "Студен отговор".

На сушата участват над 20 000 войници от 13 държави, над 50 военноморски плавателни съдове, сред които кораби, подводници и самолетоносачи ще има в морето и над 110 военни самолета във въздуха.

Учението ще продължи до 14 март и негова цел е демонстриране на способности и сили за защитата на северната граница на Алианса. На учението ще присъства за един ден и новоизбраният президент на Финландия Александър Стуб, който заяви, че страната "е изправена пред нова ера", след като се присъедини към отбранителния съюз през април миналата година.

От всички страни членки на НАТО Финландия има най-дългата сухопътна граница с Русия - над 1300 километра.

"Северен отговор" е част от най-голямото учение на НАТО от Студената война Steadfast Defender, което се провежда между януари и юни по линията Германия-Полша-Балтийско море.

Русия, която има териториални претенции в части на Арктическия океан, е уведомена за учението, но не е поканена като наблюдател, съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна