IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
08:00 | 16 март 2024
Обновен: 17:08 | 5 май 2024

"Хамас" ще решава съдбата на Galaxy Leader и на двамата българи на кораба

Това обяви говорител на йеменските хути

По материала работи: Ставри Таргов
"Хамас" ще решава съдбата на Galaxy Leader и на двамата българи на кораба

Решението за освобождаването на товарния кораб Galaxy Leader ("Галакси лийдър") и неговия екипаж, в който има и двама българи, ще бъде взето от "Хамас".

Това обяви говорител на йеменските хути, цитиран от Си Ен Ен.

"Корабът и неговият екипаж са в ръцете на братята от съпротивителното движение "Хамас" и бригадите "Ал Касам"", съобщава говорителят на хутите. Той допълва, че с "Хамас" се водят преки разговори дали да бъдат освободени. "Ние нямаме собствени претенции по отношение на този кораб", допълва говорителят.

Хеликоптер на хутите отвлече товарния кораб "Галакси лийдър" на 19 ноември миналата година в Червено море. Въоръжени бунтовници взеха за заложници членовете на екипажа: 17 филипинци, двама българи, трима украинци, двама мексиканци и румънец.

Според Си Ен Ен след обявеното от говорителя на хутите - надеждата за скорошно завръщане на екипажа намалява.

Цитиран от медията служител от филипинското външно министерство, че към момента нищо не може да се направи, тъй като хутите казали "че ще продължат да държат кораба и всички членове на екипажа, докато не видим край на военните действия в Газа".

Корабът беше похитен през ноември 2023 г., припомня БНР.

Коментари

Новини Варна