IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
10:40 | 17 март 2024
Обновен: 12:25 | 29 април 2024

Русия избира президент, активността надхвърли 60%

Днес гласуват и руснаците, живеещи у нас, има организирани протести

По материала работи: Слав Велев
Русия избира президент, активността надхвърли 60%

Днес гласуват и руснаците, живеещи у нас/Посольство России в Болгарии 

Трети ден на президентските избори в Русия. Днес ще гласуват руските граждани, които живеят у нас. По време на гласуването в руското посолство пред сградата е организиран и протест.

Протести има и в Русия. За днес противниците на Владимир Путин подготвят демонстрации по призива на вдовицата на опозиционния лидер Алексей Навални.

Очаква се точно в 12 часа критици на руския президент да се съберат пред избирателните секции, за да гласуват. Призивът на Юлия Навалная те да пуснат невалидни бюлетини или да подкрепят някои от опонентите на Владимир Путин.

Избирателната активност на президентските избори в Русия надхвърли 60% в третия и последен ден от вота, съобщиха държавните медии, предаде БГНЕС.

През последните два дни гласуването беше помрачено от нарастване на фаталните украински бомбардировки и поредица от нахлувания на руска територия от страна на проукраински диверсионни групи. Новите бомбардировки насърчиха властите да затворят училища и търговски центрове в граничещата с Украйна Белгородска област, подкопавайки усилията на Кремъл да изолира руснаците от конфликта в Украйна - особено по време на силно рекламираните избори.

Путин, който гласува онлайн, обеща остър отговор на нападенията и обвини Киев, че се опитва да "попречи" на кандидатурата му за нов шестгодишен мандат.

71-годишният президент е на власт в Русия от последния ден на 1999 г. и е готов да разшири властта си над страната до 2030 година. Ако Путин завърши още един мандат в Кремъл, той ще остане на власт по-дълго от всеки руски лидер след Екатерина Велика през 18 век. Той се кандидатира безапелационно, след като не допусна двама кандидати, които се противопоставиха на конфликта в Украйна, и около месец след като основният му опонент Алексей Навални почина в арктически затвор при необясними обстоятелства.

Кремъл представи изборите като възможност за руснаците да покажат, че стоят зад пълномащабната военна кампания на Москва в Украйна, където също се провежда гласуване в окупираната територия. Руският външен министър Сергей Лавров ден по-рано приветства анексирането на Кримския полуостров от Москва преди 10 години, когато се проведе непризнат от международната общност референдум за присъединяването му към Русия. "Полуостровът е неразделна част от Руската федерация", каза Лавров в изявление на сайта на министерството.

Коментари

Новини Варна