IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
13:20 | 20 март 2024
Обновен: 02:54 | 30 април 2024

САЩ тестваха прототип на хиперзвукова ракета въздух-земя

Изстрелването е извършено от стратегически бомбардировач B-52

По материала работи: Ставри Таргов
САЩ тестваха прототип на хиперзвукова ракета въздух-земя

ВВС на САЩ успешно тестваха прототип на хиперзвукова ракета въздух-земя AGM-183 като част от програмата ARRW (Air-Launched Rapid Response Weapon) за създаване на оръжия за бързо реагиране с въздушно изстрелване. Това се казва в изявление на ВВС на САЩ във вторник.

Както следва от документа, изстрелването е извършено на 17 март от стратегически бомбардировач B-52, излетял от американската военновъздушна база Андерсен на остров Гуам в Тихия океан. В документа се отбелязва, че тестът е събрал "ценни данни за възможностите" на ракетата. Военновъздушните сили на САЩ подчертаха, че няма да публикуват подробности за тестовото изстрелване, отбелязвайки, че то е насочено към „разширяване на обхвата на програмата за хиперзвукови оръжия“.

Изстрелването на 17 март беше петият тест на прототипа на ракетата AGM-183.

Предишният тест на прототип на хиперзвукова ракета по програмата ARRW беше извършен през август миналата година. Според седмичника Defence News тогава американската армия не е уточнила дали тестът е бил успешен. През март миналата година министърът на военновъздушните сили на САЩ Франк Кендъл заяви, че последният тест на хиперзвуково оръжие по програмата ARRW се е провалил. В същото време първият заместник-министър на отбраната Катлийн Хикс, говорейки на семинар във Вашингтон на 9 май 2023 г., увери, че Пентагонът смята програмата ARRW за полезна.

На 9 декември 2022 г. ВВС на САЩ извършиха първото успешно изстрелване на пълномащабен прототип на AGM-183. Според официални данни ракетата бързо е достигнала скорост над пет пъти скоростта на звука, летяла е по предварително зададен курс и е избухнала по планираната траектория.

AGM-183 ARRW е балистична ракета с въздушно изстрелване, оборудвана с хиперзвукова планираща единица. Разработва се от Lockheed Martin, пише "Труд".

Коментари

Новини Варна