IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
08:00 | 23 март 2024
Обновен: 00:03 | 8 май 2024

Терор: "Ислямска държава" уби над 60 души на концерт в Москва

Петима с камуфлажно облекло са стреляли с автомати по посетителите на огромната зала

По материала работи: Ставри Таргов
Терор: "Ислямска държава" уби над 60 души на концерт в Москва

Петима терористи, въоръжени с автоматично оръжие и с камуфлажно облекло, са нахлули в сградата на Crocus City Hall в Красногорск, предградие на Москва.

Те са открили стрелба с автоматично оръжие (АК-74) в сградата на концертната зала преди започването на концерт на група "Пикник"

Охраната в сградата не е имала огнестрелно оръжие. Те са сред първите загинали. По време на атаката в нея са се намирали над 6000 души, самата зала има пълен капацитет за 7 200 посетители.

На видеокадри, разпространени от предполагаеми очевидци, се виждат поне петима нападатели в камуфлажно облекло да стрелят от упор по посетители на концертната зала "Крокус сити хол", съобщава БНР.

Нападателите са предизвикали пожар. Минути по късно пожарникари евакуират около 100 души от сутерените на горящата сграда на Crocus City Hall в Красногорск, съобщиха за ТАСС от пресслужбата на регионалното Главно управление на Министерството на извънредните ситуации на Руската федерация.

"Пожарникарите извадиха около 100 души от сутерена на сградата. Работи се по спасяването на хора от покрива на сградата с помощта на подемни механизми", казаха от Министерството на извънредните ситуации.

Повече от 30 регионални и 20 столични екипа на линейки са били изпратени в Crocus City Hall, където е възникнала стрелбата и пожарът, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването на Московска област.

„Залата гори, те стрелят по нас с автомати“, публикации с такива съобщения се публикуват в различни телеграм канали.

Вертолет е задействан за потушаване на пожара на сградата "Крокус сити холле", да излетят се готвят още два, съобщават от Министерството на Извънредните ситуации.

Ввъв връзка с терористичната атака в Московска област Руските държавни Железници засилиха мерките за сигурност във влаковете, гарите и гарите.

Компанията съобщи това в официалния си телеграм канал. От холдинга допълват, че служителите по охраната на транспорта са преведени в режим на повишена готовност.

Всички спортни, културни и други обществени събития в Москва този уикенд се отменят. Това съобщи кметът на столицата Сергей Собянин в своя Telegram канал.

Покривът на концертната сграда започна да се руши, В този момент специалните части провждат акция по спасяването на намиращите се цивилни и ликвидация на терористите. ФСБ потвърдиха данните до момента- 40 загинали и над 100 ранени, но вероятно цифрита на пострадалите ще расте.

Намерен е автомобилаът на терористите с който са пристигнали. По данни на органите на реда, той е миниран. Полицията е отцепила достъпа до него.

 Площта на покривната част на концертната зала е повече от 13 000 кв. м. Част от покрива вече се е срутил. Три хеликоптера гасят пожара и в този момент.
 Телеграм канали съобщават за масови фалшиви сигнали за произшествия в различни места в руската столица.

 Голяма част от московските ВУЗ-ове ще останат затворени следващите дни като предохранителна мярка.

Броят на загиналите при терористичния атентат в Москва надхвърли 60, съобщиха от руския Следствен комитет, като предупредиха, че той може да се увеличи.

Руското министерство на извънредните ситуации публикува списъци, в които фигурират 99 пострадали, настанени в 12 болници. По-рано здравният министър Михаил Мурaшко съобщи за 115 души, приети в лечебни заведения.

Съединените щати разполагат с разузнавателна информация, която потвърждава участието на "Ислямска държава" в нападението.Това заяви за "Ройтерс" американски представител, според когото през последните седмици Вашингтон е предупредил руските власти за възможността от атака.

Президентът Владимир Путин е пожелал бързо оздравяване на ранените и благодарил на лекарите за работата им, съобщи вицепремиерът Татяна Гoликова, която е разговаряла с държавния глава. Путин все още не е направил официално изказване.

"Ислямска държава" пое отговорност за нападението срещу концертна зала край Москва в петък вечерта, съобщи каналът на групировката Telegram, цитиран от Ройтерс.

"Бойци на "Ислямска държава" нападнаха голямо събиране на християни в град Красногорск в покрайнините на руската столица Москва, като убиха и раниха стотици и причиниха големи разрушения на място, преди да се оттеглят безопасно в своите бази", се казва в изявление на групата в приложението за съобщения Telegram.

Групировката е взела на прицел "струпване на християни в града и впоследствие се е оттеглила безопасно в скривалищата си", според изявление, цитирано и от информационната агенция на Amaq.

Amaq News Agency е новинарско издание, свързано с "Ислямска държава". Amaq често е "първата точка за публикуване на претенции за отговорност" за терористични атаки в различни държави от страна на "Ислямска държава".

Информацията за това кой е извършил и организирал терористичния акт засега не е оповестена от властите в Русия.

Междувременно Риа Новости съобщи, позовавайки се на получена снимка, че извършителите на терористичното нападение са успели да избягат с бяло Рено.

"Крокус сити хол" (Crocus City Hall) е концертна зала в Красногорск на територията на деловия център "Крокус" в станция "Мякинино". Принадлежи на бизнесмена на Crocus Group Араза Агаларова.

Изградена е по проект на Crocus Group и при техническото съдействие на Централния научно-изследователски институт на строителните конструкции. В. А. Кучеренко. Сградата е на седем етажа, общата полезна площ е на повече от 38 хил. кв. м.

В залата има повече от 9,5 хиляди места. Комплексът е открит на 25 октомври 2009 г.

 

Коментари

11g 23g 89g nlo24g 9 ( преди 1 месец )
rate down comment 1 rate up comment 0
Новини Варна