IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
14:20 | 24 март 2024
Обновен: 16:25 | 28 април 2024

Гърция купува 7 самолета за гасене на пожари

Два от тях ще са за общо ползване от европейските страни

По материала работи: Ставри Таргов
Гърция купува 7 самолета за гасене на пожари

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис е на официална визита в Канада за закупуване на седем самолета за гасене на пожари. Два от тях ще са за общо ползване от европейските страни, съобщава БНР.

Пет от самолетите, които са последна технология за гасене на пожари, ще са собственост на Гърция, която всяко лято се налага да наема от чужбина летателни апарати за гасене на летните пожари.

В пакета от сделката са включени още два самолета, собственост на Европейския съюз за неговото подразделение за гражданска защита. Общата стойност на сделката е около 360 милиона евро Европейските самолети ще се използват за гасене на пожари във всяка една европейска страна при необходимост.

Техническата поддръжка на летателните машини ще е в Гърция, поясняват от правителството.

При необходимост всяка европейска страна може да с обърне към Европейския съюз за помощ при бедствия и въпросните два самолета ще се изпращат в бедстващите райони.

Самолети от този тип вече се използват от няколко европейски страни като Франция и Италия, уточняват специалистите.

Днес ще се проведат преговорите на премиера Мицотакис с канадския му колега Джъстин Трюдо. Гръцки премиер посещава Канада за пръв път от 41 години.

Двамата ще обсъдят двустранните отношения, както и политическата обстановка в Украйна и Червено море.

 

Коментари

Новини Варна